Zoeken
 
 

12 bedrijven krijgen Lean and Green award


Berchem, 11 december 2013
12 bedrijven hebben de Lean and Green award gekregen van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). De award werd dinsdag uitgereikt door minister Schauvliege. De winnende bedrijven startten in mei dit jaar met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens 20 procent te reduceren binnen een periode van vijf jaar.

Bedrijven die de Lean and Green award in ontvangst hebben genomen: Carglass Distribution, DHL Freight België, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Hermos Transport, Java, Montea, MSC Belgium, PostNL Cargo België, Remitrans, Tanktransport Thys, VDAB en Zeebrugge Food Logistics. De maatregelen in de plannen van aanpak zijn heel divers, gaande van het plaatsen van zonnepanelen of LED-verlichting, het geven van cursussen eco-driving voor chauffeurs, overschakeling van dag- naar nachtdistributie, de aankoop van voertuigen op CNG of LNG tot planningsoptimalisatie.

 

Verpakking

Maar ook de verpakking herbekijken kan grote effecten hebben. Zo voorziet Java sinds november vier in plaats van twee zijhekken aan hun rolcontainers waardoor het niet meer nodig is de goederen in folie te wikkelen. ‘Dit levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 35 ton plastic folie en met een uitstoot van 6 kg CO2 per kg wikkelfolie, stoten we zomaar even 210 ton minder CO2 in de atmosfeer', benadrukt Sammy Corten, Logistics Support Manager van Java.

 

Voorbeeld

Opvallend zitten tussen deze groep winnaars voor het eerst niet alleen logistieke dienstverleners en verladers maar ook organisaties die deelnemen om een voorbeeldfunctie of voortrekkersrol te spelen in het behartigen van milieudoelstellingen. Zo wil het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen de havengemeenschap stimuleren om ook deel te nemen aan het programma. VDAB wil naast het verduurzamen van hun activiteiten ook hun maatschappelijke voorbeeldrol benadrukken. Montea wil, als eigenaar van logistieke gebouwen, als katalysator functioneren om het concept Lean and Green bij hun huurders te promoten.

 

Vlaanderen telt vandaag 44 Lean and Green koplopers, met de 12 nieuwe winnaars erbij. Midden oktober ging een nieuwe groep van 10 kandidaten met het programma van start. En ook de Waalse zusterorganisatie van het VIL - Logistics in Wallonia - is op 19 november, begeleid door het VIL, gestart met een eerste lichting van 9 bedrijven.

www.vil.be
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren