Zoeken
 
 

Vlaanderen wil recyclagehub voor kunststofhoudend afval worden


2 februari 2022
Het Vlaamse innovatieplatform voor de logistiek VIL wil Vlaanderen op de kaart zetten als recyclagehub voor kunststofhoudend afval. Om dit te realiseren lanceert de speerpuntcluster logistiek, samen met projectpartner VITO en achttien bedrijven, het project ‘Plastics Recycling Hub’.

De omschakeling naar een circulaire economie is volop aan de gang. Kunststofhoudend afval vormt een belangrijke stroom voor potentiële recyclageactiviteiten met hoge meerwaarde op economisch en maatschappelijk vlak. ‘Vlaanderen, met een grote aanwezigheid van chemie- en recyclagebedrijven, kan daarbij een prominente rol spelen', stelt het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen. Het wijst op het feit dat de chemiesector en de overheid zetten dan ook volop inzetten op de transitie naar innovatieve, circulaire chemie.

 

Uitdagingen 

Wel zijn er een aantal uitdagingen, vooral ook op logistiek vlak: ‘De aanvoer van de te recycleren afvalstromen vormt echter een logistieke uitdaging op verschillende vlakken, gaande van de inzameling, over de voorbehandeling, tot het organiseren van de transporten op een efficiënte en duurzame manier', klinkt het bij VIL.

 

Om hier een antwoord op de vinden starten VIL, VITO en 18 bedrijven het project ‘Plastics Recycling Hub'. In het project worden logistieke modellen en concepten ontwikkeld voor geïntegreerde en geoptimaliseerde inzameling, voorbehandeling en transport van kunststofhoudend afval. ‘Daarnaast zullen we ook nagaan hoe digitalisering ingezet kan worden om deze logistieke ketens transparant te maken en te optimaliseren', aldus VIL projectleider Jan Merckx, gespecialiseerd in circulariteit en logistiek.

 

Verschillende sectoren slaan handen in elkaar

Een van de deelnemende bedrijven aan dit project is chemiebedrijf Eastman. Het bedrijf heeft recent het plan aangekondigd om 1 miljard dollar te investeren in een moleculaire recyclagefabriek, en zo de transitie naar een circulaire economie voor plastiek te versnellen. Hiermee kan het op termijn 160 000 MT moeilijk recycleerbare plastiek per jaar recycleren. ‘De aanvoer van afvalstromen, inclusief het inzamelen, sorteren, voorbehandelen en voorbereiden, vormt een behoorlijke logistieke uitdaging', vertelt Sofie Vergucht, Strategic Initiatives Manager Circular Economy EMEA.

 

Volgens haar kan verandering op grote schaal kan enkel teweeggebracht worden als verschillende sectoren de handen in elkaar slaan. ‘Wij zijn dan ook verheugd dat Vlaanderen een voortrekkersrol wil spelen en samen met alle cruciale partners een blueprint wil ontwikkelen voor een logistieke recycling hub voor de EU, en engageren ons om hier volop aan mee te werken.'


De achttien bedrijven die aan het project deelnemen zijn: ADPO, BASF, Beaulieu International Group, Biostoom Beringen, CHEP, Covestro, Despriet Gebroeders (Looplife Polymers), Eastman, Euroports, Indaver, POM Limburg, Port of Antwerp, Pre Zero, PSA Antwerp, Renasci, Suez R&R BE Services, Triple Helix, Vanheede Environmental Logistics.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren