Zoeken
 
 

Maakbedrijven behalen duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties


Vlaanderen, 27 oktober 2021
121 Vlaamsen bedrijven, waaronder tal van maakbedrijven, hebben het duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties behaald. Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker en het helpt bijvoorbeeld in de war of talent.

Maar liefst 121 Vlaamse bedrijven ontvingen deze week het SDG Pioneer duurzaamheidscertificaat uit handen van de VN-organisatie Unitar. Het United Nations Institute for Training and Research beloont hiermee ondernemingen voor acties in het kader van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN.

 

Bedrijven kunnen zichtzelf kandidatuur stellen voor het duurzaamheidscertificaat, wat niet alleen goed is voor het imago, maar het onderwerp intern ook hoog op de agenda houdt. Deelnemers worden gedurende drie jaar begeleid door werkgeversorganisatie VOKA dat met het Charter Duurzaam Ondernemen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen helpt toe te passen in hun bedrijfsvoering.

 

Recordaantal nieuwe inschrijvingen 

De interesse voor duurzaam ondernemen is aan een stevige opmars bezig, constateert VOKA. 'Het aantal nieuwe inschrijvingen voor duurzaamheidstrajecten van Voka is met dertig procent gestegen en piekt dit jaar met 263 deelnemende bedrijven', laat de belangenvertegenwoordiging weten.

 

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Het behalen van een Pioneer-certificaat is een eerste internationale erkenning. Pioneer-bedrijven kunnen vervolgens werken aan het behalen van een Champion-certificaat. En wie ook dat tot een goed einde brengt, kan kandideren voor de titel van Ambassador.

 

'Ondernemingen spelen een sleutelrol in de duurzaamheidstransitie die we met heel de samenleving aan het afleggen zijn. Onze Pioneer-bedrijven doen er alles aan om verantwoord met de planeet om te gaan. Dat doen ze niet omdat het moet, wel omdat het de enige juiste manier is om vandaag een onderneming uit te bouwen. We feliciteren hen met hun inspanningen en moedigen hen aan om sectorgenoten te blijven inspireren', verklaart Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

 

Tal van maakbedrijven verduurzamen

Onder de 121 nieuwe pioniers zijn ook tal van logistieke spelers en bouw- en maakbedrijven die  het duurzaamheidscertificaat hebben behaald. Onder hen bijvoorbeeld Victor Buyck Steel Construction, Deme, Volvo Car Gent, Continental Automotive Benelux BV, Willemen Construct NV, Veldeman Bedding en Niko, producent van elektrisch schakelmateriaal uit Sint-Niklaas.

 

In het geval van Niko klonk het oordeel van de jury als volgt: 'Aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent staan hoog op de agenda bij Niko. Niko riep de Niko Academy in het leven, waar elke medewerker (vast of interim) een opleiding krijgt en ondergedompeld wordt in het bedrijf. Met video's, how to's en 3D-geprinte miniatuurversies van de machines doorlopen alle medewerkers een traject om hun vaardigheden bij te scholen én om nieuwe interessegebieden te ontdekken. Dit is niet

alleen voordelig voor het bedrijf, uit feedback blijkt dat werknemers deze aanpak erg waarderen en sterker geneigd zijn om lang in het bedrijf te blijven werken.'

 

Aandacht voor het personeel is een van de onderdelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ook de aandacht voor het milieu neemt hier in een belangrijke plaats. MVO draagt eveneens bij tot een positief imago in de maatschappij en kan bijdragen aan de war of talent. MVO speelt ook bij de jobkeuze een steeds belangrijke rol.

 

De coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd bij vier op de tien ondernemingen die in een duurzaamheidstraject zitten. De meerderheid van de ondernemingen denkt evenwel die achterstand nog binnen het jaar te kunnen wegwerken. Dat blijkt uit een bevraging van Voka in samenwerking met de Universiteit Antwerpen

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren