Zoeken
 
 

Automatisatie centraal op drukbezochte ProWood


Gent, 27 oktober 2021
Met 15.659 bezoekers kende ProWood dit jaar een uitstekende opkomst. Een ruim aanbod van automatiseringsoplossingen op de houtbeurs vertolkte het gevoel in de markt.

ProWood kende dit jaar met 15.659 bezoekers een iets lagere opkomst dan in 2018 toen er 15.734 mensen waren afgezakt naar de Flanders Expo in Gent. 'Maar dit jaar hadden we minder studenten, dus meer vakmensen ook', vertelt beursorganisator Olivier Claesens die tevreden terugkijkt op de beurs. 'Bij het opbouwen van de stands merkte je al dat de deelnemers er zin in hadden, nadat corona onze sociale contacten achttien maanden beperkt heeft.'

 

De goede opkomst had ook de maken met het afblazen van de HoutPro+ beurs in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch eind vorig jaar. Hierdoor was ProWood de eerste professionele beurs voor de houtbewerkingsindustrie in jaren en waren er ook meer Nederlanders op het evenement afgekomen dan tijdens voorgaande edities.

 

Gouden tijden voor de houtsector

Behalve de heropstart van het sociale leven, ervaart de houtsector ook zeer goede tijden. Doordat mensen tijdens corona aan huis gekluisterd waren, is men op allerlei niveaus gaan renoveren en bouwen. Dit gegeven, stijgende houtkosten en een moeilijke arbeidsmarkt waren dan ook the talk of the town op ProWood, dat eens in de drie jaar wordt georganiseerd.

 

Volgens de machinebouwers in hal 1 biedt automatisering een antwoord op bovengenoemde uitdagingen. Ook zij hebben goed gevulde orderboekjes. Onder de exposanten onder andere Handsaeme Machinery. De machinebouwer uit Izegem toonde op de beursstand een gedeelte van een automatische palletproductielijn. De lijn bestaat uit drie robots en kan tot zestig europallets per uur afleveren. Ook Haco was in hal 1 present met haar houtbewerkingsmachines.

 

Machinebouwers en leveranciers zien al jaren een trend van automatisering in de houtsector, een trend die tijdens corona alleen nog maar versterkt is. 'Binnen enkele jaren zal ook de robot volledig ingeburgerd zijn', voorspelt Marc Vens, zaakvoerder van machineleverancier Vens & Thiers dat op de beurs uitpakte met een gekooide robot. Ter versterking van zijn argument wijst hij op de CNC houtbewerkingsmachines die in de jaren tachtig op zijn gekomen. 'Aanvankelijk waren deze machines alleen voor de grote bedrijven, inmiddels is dit de eerste machine die je koopt als je een meubel of interieurbouwbedrijf start.'

 

vens

Vens & Thiers pakt op Prowood uit met een robot (Foto: ProWood)

 

Afkoeling maar mooie toekomst

Terwijl de houtsector gouden jaren heeft gedraaid, zien de beursdeelnemers inmiddels de eerste tekenen van een afkoeling van de markt. De schaarste van grondstoffen en oplopende kosten resulteren in dure producten en lange levertijden. Dit vormt een rem op de bouwwoede die tijdens corona is uitgebroken.

 

De schaarste en oplopende grondstofprijzen bieden anderzijds ook weer mogelijkheden voor producenten en dienstverleners. Zo was technische medewerker Felix met zijn bedrijf DBSI, producenten van keukenmeubilair, op de beurs op zoek naar alternatieven voor laminaat als toplaag. 'De prijzen voor laminaat zijn sterk gestegen, waardoor we nu op zoek zijn naar alternatieven',

verklaart hij. Ook is het bedrijf op de beurs voor de aanschaf van een afzuigingsinstallatie ter vervollediging van de Biesse CNC machine voor haar productiefabriek in Polen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren