Zoeken
 
 

Vlaamse steunmaatregelen voor bedrijven op een rijtje


22 juni 2021
Veel bedrijven hebben vandaag nood aan bijkomende liquiditeit om de heropstart na de coronacrisis te financieren. Er is typisch behoefte aan financiering voor werkkapitaal zoals voorraden en handelsvorderingen en voor garantie-lijnen.

Agoria zette de verschillende steunmaatregelen van de Vlaamse overheid op een rijtje.

 

Heropstartlening

De Vlaamse overheid creëerde de heropstartlening voor de financiering van handelsgoederen, voorraden en overige heropstartkosten. De looptijd van de lening is twee of drie jaar met een vaste rente van 1 procent. De omvang van de heropstartlening is beperkt tot 25 procent van de aankopen van handelsgoederen in het referentiejaar 2019. De looptijd van de lening is beperkt tot twee jaar voor leningen tot 50.000 euro. Voor leningen boven de 50.000 euro is de maximale looptijd drie jaar. De terugbetalingen gebeuren vanaf de twaalfde maand na de datum van de leningsovereenkomst. De heropstartlening heeft een minimumbedrag van 10.000 euro en een maximumbedrag van 750.000 euro. Meer informatie is hier te vinden.

 

Globalisatiemechanisme (apr-dec 2020) / Beschermingsmechanisme (tot mei 2021)

Zwaar getroffen ondernemingen kunnen via het globalisatiemechanisme steun aanvragen die tot tien procent van hun omzetbedraagt na aftrek van de al ontvangen premies. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • Vennootschappen en verenigingen met economische activiteit en een minimum omzet van 450.000 euro in de periode van 1 april 2019 tot en met 31 december 2019
  • Omzetdaling van minstens zestig procent of een verplichte sluiting
  • Voor ondernemingen met een boekhoudkundig verlies en met een omzetdaling van minimaal zestig procent

 

Hier vindt u meer info over het globalisatiemechanisme. Hier vindt u meer info in verband met het beschermingsmechanisme. Het Beschermingsmechanisme werd sinds begin dit jaar op maandelijkse basis verlengd. Dit is de link naar de laatste goedgekeurde verlenging voor omzetverlies in de maand mei 2021.


Welvaartsfonds

Het Welvaartsfonds is een gezamenlijk project van publieke en privaat kapitaal: PMV - de Vlaamse investeringsmaatschappij, institutionele investeerders, bankpartners, fondsmanagers en particulieren. Met publiek en privaat kapitaal helt het Welvaartsfonds om bedrijven de omslag te maken naar een duurzame economie.

 

Het Welvaartsfonds kan kapitaal, quasi-kapitaal en achtergestelde leningen geven aan marktconforme voorwaarden. De tickets schommelen van 1,25 miljoen euro tot vijftig miljoen euro. Het Welvaartsfonds wil inzetten op bedrijven die door hun (innovatie)beleid mee de omslag voeren naar een duurzame en ethische bedrijfsvoering. Door ondernemingen te financieren die streven naar meer klimaatneutraliteit, energie- en resource-efficiëntie en circulaire projecten draagt het Welvaartsfonds bij tot een duurzame economie en maatschappij. Meer informatie vindt u hier .

 

PMV Leningen voor kmo's en starters

  • Achtergestelde coronalening met maximale looptijd van drie jaar: PMV verstrekt coronaleningen voor bedragen tussen 25.000 euro en 2,8 miljoen euro. De leningen moeten voor 15 oktober 2021 aangevraagd worden. Meer info leest u hier .
  • Startlening: PMV geeft rechtstreeks leningen aan KMO's en starters voor bedragen vanaf € 100.000 en met een maximale looptijd vanaf tien  jaar. Meer info leest u hier .
  • Cofinanciering: PMV kan een cofinanciering doen samen met een kredietinstelling tot een maximumbedrag van 750.000 euro en voor een looptijd tot tien jaar. KMO's en starters kunnen een aanvraag indienen via een kredietinstelling/investeringsfonds of crowdfunding platform waarmee PMV een samenwerkingsovereenkomst heeft en dat eerst een (eventueel voorwaardelijk) akkoord geeft. Meer info leest u hier .

 

PMV Leningen voor grote bedrijven

  • Aanvulling Bankfinanciering: PMV kan een cofinanciering geven voor bedragen tussen vijf miljoen euro en vijftien miljoen euro met een maximale looptijd van tien jaar. Meer info leest u hier .
  • De PMV Bedrijfslening is beschikbaar voor een minimum bedrag van 700.000 euro en een maximale looptijd van tien jaar. De leningen worden verstrekt aan marktconforme voorwaarden. Meer info leest u hier.

 

PMV Waarborgen

PMV verstrekt waarborgen voor bankkredieten tot 1,5 miljoen euro met een dekking tot 75 procent. Aanvragen gebeuren via één van de zestien door PMV erkende kredietinstellingen of leasingmaatschappijen. Kredieten boven 1,5 miljoen euro kunnen tot tachtig procent van het krediet gedekt worden. Alle kredietvormen komen in aanmerking. Meer info leest u hier .

 

Kapitaal

PMV verschaft risicokapitaal in cofinanciering met de markt in alle fases van het investeringsproces (seed, early stage of mature ventures) voor zowel kleine als grote tickets.

 

Sectorale steunmaatregelen

Voor heel wat sectoren werden specifieke maatregelen uitgewerkt om ondernemingen binnen deze sector door de coronacrisis te loodsen. Zowel de overheid als de privésector biedt sectorale steunmaatregelen aan. Voor meer info kan u hier terecht.

 

Federale steunmaatregelen

Heel veel Federale steunmaatregelen werden intussen verlengd tot 30 september 2021. Lees er hier meer over.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren