Zoeken
 
 

Soepele systeem van tijdelijke werkloosheid verlengd


12 augustus 2020
Bedrijven die tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis gebruik hebben gemaakt van de tijdelijke werkloosheid, kunnen ook na de zomer op een soepele manier een beroep doen op het stelsel. De regeling die in augustus afliep, wordt verlengd tot het einde van dit jaar. Ook maakbedrijven maken massaal gebruik van het systeem.
Om voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid in aanmerking te komen, moeten bedrijven tussen 1 april en 30 juni voor minimaal twintig procent tijdelijke werkloosheid hebben ingeroepen. Dat lijkt voor sommige maakbedrijven zeker het geval. De sector kende volgens de periodieke marktonderzoeken van technologiefederatie Agoria een sterke daling van de activiteitsgraad en een hoge mate van tijdelijke werkloosheid. Alhoewel de situatie in de tweede helft van april weer enigszins verbeterde tekende de technologiesector in mei voor een gemiddelde tijdelijke werkloosheid van negentien procent.

Minder kosten en verplichtingen

Aanvankelijk was door de overheid overwogen om het soepele regime van tijdelijke werkloosheid vanaf 1 september grotendeels af te schaffen. Enkel de horeca, de evenementen- en de reissector zouden nog op een zeer soepele manier werknemers kunnen laten thuisblijven met een uitkering. Bedrijven in andere sectoren zouden vanaf dan moeten werken met het ‘gewone' systeem van economische werkloosheid.

Belangenorganisaties waren fel gekant tegen deze plannen. Het gewone systeem van economische werkloosheid brengt meer kosten en verplichtingen met zich mee voor de werkgever. Zo moet onder andere voorzien worden in twee opleidingsdagen per maand. Ook werknemers zouden er op achteruit gegaan zijn. Bij het gewone systeem van economische werkloosheid ontvangen zij 65 procent van hun salaris, in het geval van de coronaregeling is dat zeventig procent.

Soepele systeem van tijdelijke werkloosheid verlengd'
Maakbedrijven die tussen 1 mei en 30 juni gebruik maakten van tijdelijke werkloosheid kunnen hier tot het einde van dit jaar aanspraak op blijven maken.
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren