Zoeken
 
 

Ondanks corona meer starters in Vlaanderen


Brussel, 7 juli 2020
Tijdens de eerste helft van dit jaar waren er dertien procent minder Belgische starters dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen bedraagt die terugloop - slechts - acht procent, tegenover twintig procent in Brussel en zeventienprocent in Wallonië. Vlaanderen telt in juni van dit jaar zelfs 1,3 procent meer starters dan in juni 2019.

Dat blijkt uit een analyse van Unizo, Liantis en Graydon. 'Dat het aantal starters door de coronacrisis zou dalen, lag voor de hand', aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. 'Maar, gelet op de omvang en impact van de coronacrisis, waarbij ganse sectoren maandenlang plat lagen en bepaalde sectoren nog altijd niet opnieuw zijn kunnen beginnen, vallen deze starterscijfers nog relatief mee. 45.952 starters, waarvan 29.412 in Vlaanderen, 6.288 in Brussel en 10.106 in Wallonië, is nog altijd niet niks. Dit is illustratief voor de durf en veerkracht van ondernemende mensen.'

 

In juni van dit jaar waren er - slechts - zes procent minder starters in België, dan in 2019: 5.476 tegenover 5.831 in dezelfde maand een jaar eerder. Een gigantische verbetering ten opzichte van april en mei dit jaar, toen het aantal starters met respectievelijk 43 en 27 procent terugliep. Ook in die maanden waren er weliswaar toch nog altijd 6.223 (april) en 5.344 (mei) starters. Per saldo staat het totaal nu op 45.952 starters voor de eerste jaarhelft van 2020, of dertien procent minder dan de 52.760 starters in de eerste zes maanden van 2019.

 

Opvallend: in Vlaanderen ligt het aantal starters in de eerste jaarhelft slechts acht procent lager en is  zelfs een lichte stijging te zien, met 1,3 procent, voor de maand juni van dit jaar ten opzichte van 2019. In Brussel en Wallonië zien we nog een pak minder gunstige scores met respectievelijk twintig en zeventien procent minder starters in de eerste jaarhelft, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal Brusselse starters lag in juni nog altijd zeventien procent lager. In Wallonië was dat dertien procent.

 
Unizo heeft in onderstaande tabel alle starterscijfers op een rij gezet. De allersterkste terugloop is te zien in april. Opmerkelijk is dat Vlaanderen in juni, een maand met traditioneel gezien weinig starters, alweer evenveel starters haalt als in het voorgaande jaar.

unizo

Foto: Unizo

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren