Zoeken
 
 

Unizo: 'De kentering is ingezet, maar meeste ondernemers zitten nog heel diep'


Brussel, 23 juni 2020
De KMO-Barometer van Unizo toont in het tweede kwartaal van dit jaar een duidelijke verbetering ten opzichte van het dramatische eerste kwartaal, met een aandeel somber gestemde ondernemers dat nog slechts 15,21 procentpunten hoger ligt dan het aandeel positief gestemde ondernemers.
Toch behoort deze kmo-barometer nog altijd tot de meest sombere uit de Unizo-geschiedenis. 'Vergeet niet dat het aandeel gelukkig gestemde ondernemers in het vierde kwartaal van 2019 nog 3,35 procentpunten hoger lag dan het aandeel ongelukkige', benadrukt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Om de huidige score helemaal in perspectief te plaatsen: de kmo-barometer voor het eerste kwartaal van dit jaar toonde het allerslechtste resultaat sinds het begin van de metingen in 1987, met een aandeel ontevreden gestemde ondernemers dat toen maar liefst dat toen maar liefst 37,72 procentpunten hoger lag dan het aandeel gelukkige zelfstandigen. 'We zien in de toch significante verbetering voor het tweede kwartaal onder meer het effect van de heropening van de kleinhandel non-food en de horeca', verduidelijkt Danny Van Assche. De conjunctuurenquête werd afgenomen van 15 tot 19 juni 2020. In totaal vulden 775 ondernemer uit diverse sectoren de bevraging via CheckMarket in. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar daalde het gemiddeld aandeel negatief gestemde ondernemer over alle indicatoren heen van 49,37 procent naar 33,32 procent. Het aandeel positief gestemde steeg van 11,65 procent naar 18,11 procent.

Verbetering

Alle indicatoren gaan erop vooruit ten opzichte van het vorige kwartaal. De grootste verbetering is te zien bij de indicator ‘werkvolume actueel': het saldo evolueert van -58,72 procentpunten in het eerste kwartaal van 2020 naar -18,58 procentpunten in het tweede kwartaal. De heropening van de detailhandel non-food en horeca zal hier een belangrijke factor zijn. Dit is ook terug te zien bij de indicator ‘tevredenheid over het eigen bedrijf'. Deze indicator is de enige waarbij het aandeel positief gestemde ondernemers en kmo's groter is dan het aandeel negatief gestemde. Het gevolg is dat deze indicator als enige een positief saldo optekent (5,68 procentpunten).

Bij de indicator ‘tevredenheid over de economie' is het grootste aandeel negatieve gestemde ondernemers en kmo's te zien (54,5 procentpunten). Met slechts 6,1 procentpunten positief gestemden is het saldo van -48,4 procentpunten het laagst van alle indicatoren. Ook de indicatoren ‘rendabiliteit t.o.v. vorige kwartaal' (saldo van -30,19 procentpunten) en ‘problematische betalingen' (saldo van -20,65 procentpunten) blijven precair.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren