Zoeken
 
 

Vlaamse export sterk gedaald door coronacrisis


Brussel, 23 juni 2020
De Vlaamse export daalde in maart met 7,5 procent, ten gevolge van de coronacrisis. De invoer verminderde met 11,5 procent. Sinds de crisisjaren 2008 en 2009 zijn deze cijfers niet meer zo laag geweest.
Dat blijkt uit een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT) op basis van cijfers van de Nationale Bank van België. De Vlaamse regering onder leiding van minister-president Jan Jambon kende 3 miljoen euro toe aan FIT voor extra steunmaatregelen voor Vlaamse exporteurs.

De zwakke maartcijfers hebben ook de exportcijfers voor het volledige eerste kwartaal van 2020 beïnvloed. Die komen 1,9 procent lager uit dan in dezelfde periode in 2019. Januari en februari waren ook geen topmaanden, met een slome exportgroei van twee procent in januari en een bijna-nulgroei in februari. De import tijdens het eerste kwartaal leed dan weer 5,5 procent verlies tegenover het eerste kwartaal vorig jaar.

Vlaanderen in Europese middenmoot

Ten opzichte van de buurlanden bevinden de Vlaamse exportcijfers van maart 2020 zich ergens in de middenmoot. Op basis van cijfers van de nationale statistiekdiensten stellen we het volgende vast. Nederland zag zijn export iets minder fors teruglopen met een daling van bijna vijf procent. Duitsland boekte een exportverlies van acht procent. In Frankrijk was de terugval heel wat feller: bijna 19 procent. Ook in Italië liep de export in maart fors terug (-13,5%). Dit is een sterkere daling dan in Spanje (-6%), ook al namen beide landen in een vroeg stadium de strengste lockdownmaatregelen.

Groeiende en dalende exportbestemmingen

Ruim de helft van het Vlaamse exportverlies in maart 2020 is gelinkt aan vier van Vlaanderens grootste exportmarkten: Nederland, Frankrijk, Italië en het VK (samen goed voor een daling van 3 miljard euro tegenover dezelfde periode vorige jaar). Niet toevallig werden deze markten in een vroeg stadium fel getroffen door de coronacrisis. De export naar deze landen daalde met respectievelijk 14,5, 14, 23 en 10 procent. Grote terugval was ook te zien in de export naar Azië (-15%) en het Midden-Oosten (-28,2%).

Toch was er ook groei te bespeuren, naar bijvoorbeeld Duitsland (1,4%), de VS (5%) en Zweden (1%). Uitschieters zijn er in de export naar Rusland (32%), Ierland (83%) en Canada (25%).

Voor april voorspelt de Nationale Bank van België een daling van de Belgische uitvoer met 24 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren