Zoeken
 
 

Weer veilig opstarten, een stappenplan voor de bouw


22 april 2020
Sommige bedrijven lagen de afgelopen weken compleet stil, gingen verplicht in lockdown of werkten door op halve kracht. Langzaamaan moeten ondernemers na denken hoe ze kunnen heropstarten.
Mensura heeft speciaal voor bouwbedrijven een handig plan opgezet in vijf stappen.

Stap 1: Bereid de heropstart grondig voor

 • Informeer u bij de officiële instanties
  Via o.a het VBO, VOKA, de FOD Volksgezondheid en Sciensano vindt u betrouwbare en up-to-date info over de maatregelen, net zoals bij de Confederatie Bouw. Check ook de reisadviezen voor uw exportbestemmingen.
 • Maak werk van een heropstartplan
  Visualiseer belangrijke werknemersinfo uit uw plan van aanpak op zichtbare plaatsen op de werkvloer. Leg specifieke afspraken vast in een addendum op het bouwplaatsreglement en maak een risico-analyse.
 • Stel een engagementsverklaring op
  Met dit document stelt u uw medewerkers gerust. U toont hen immers dat u alles in het werk stelt om hen veilig te laten werken in deze uitzonderlijke omstandigheden.
 • Duid een coronacoördinator aan
  Bij hem of haar kunnen werknemers terecht met al hun vragen over corona. In grote bedrijven kan deze taak ook opgevangen worden binnen een coronawerkgroep.

Stap 2: Breng uw bouwwerven in regel

 • Stel heldere omgangsregels op.
  Met een aantal ingrepen zorgt u ervoor dat de social distancing en de hygiëneregels gerespecteerd blijven, zowel tussen uw medewerkers onderling als tijdens contacten met klanten en leveranciers.
 • Start uw werkvloer veilig op.
  Van machines inschakelen over vergaderruimtes herindelen tot noodplannen aanpassen: met de infofiches van Mensura weet u waarop te letten.
 • Zorg voor een schone werkomgeving.
  Naast voldoende handhygiëne bij uw medewerkers is ook grondig onderhoud van de werkplek en -middelen cruciaal om verspreiding van het coronavirus te vermijden.
 • Wees aandachtig voor de gezondheid van uw medewerkers.
  Wie symptomen heeft, vertrekt naar huis. Maar wat met de mentale gezondheid van uw werknemers? En kunnen uw hulpverleners (EHBO) veilig werken? Bekijk de adviezen.

 

Stap 3: Communiceer vóór de startdag

 • Bezorg uw werknemers alle nodige info.
  Bij voorkeur nemen uw medewerkers deze info door vóór de eerste werkdag. Om u daarbij te helpen lanceert Mensura binnenkort een sectorspecifieke e-learning voor uw werknemer(s). Ook in deze infofiche vindt u meer tips.
 • Licht uw klanten en leveranciers in.
  Informeer hen en eventuele andere betrokkenen (bv. zelfstandigen, neven- en onderaannemers, architecten) over uw heropstart en de coronamaatregelen die u hanteert.

Stap 4: Besteed aandacht aan de opstartdag

 • Check of iedereen de maatregelen kent
  Overloop de coronamaatregelen rond hygiëne en social distancing nog eens met uw werknemers op de opstartdag. Organiseer de briefing indien mogelijk buiten, telefonisch of digitaal. Check ook deze maatregelen om veilig te werken.
 • Neem ongeruste gevoelens serieus.
  Werknemers die nood hebben aan een vertrouwelijk gesprek, kunnen bij Mensura terecht. Met een poster en video maak je dit bekend op de werkvloer.

Stap 5: Blijf de maatregelen strikt opvolgen

 • Durf elkaar aan te spreken.
  Alle maatregelen naleven is soms lastig in de dagelijkse rush. Maar hoe geeft u iemand feedback hierover? Gebruik deze tips of schakel uw coronacoördinator in.
 • Betrek uw leidinggevenden.
  Zij spelen een cruciale rol om hun team mee te motiveren om de coronamaatregelen op de werkvloer na te leven en elkaar aan te spreken op onvoorzichtig gedrag.
 • Blijf updates communiceren.
  Check regelmatig deze gids voor info en tips over uw sector. Voor veelgestelde vragen rond corona kan u terecht op coronaophetwerk.be .
 • Evalueer de maatregelen regelmatig.
  Welke maatregelen werken goed op uw werkvloer en welke niet? Door op vaste tijdstippen te evalueren, stuurt u tijdig bij indien nodig.
 • Hou rekening met besmettingen.
  Valt een werknemer uit door een coronabesmetting, tref dan praktische maatregelen om de gezondheid van de collega's te vrijwaren en hen gerust te stellen.
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren