Zoeken
 
 

Bedrijven kunnen tijdelijk niet failliet gaan


Brussel, 15 april 2020
De Belgische overheid stelt een moratorium in voor faillissementen om zo te verhoeden dat bedrijven, die door de coronacrisis in gevaar komen, kopje onder gaan. Bedrijven die tot 18 maart in goede papieren zaten, zijn tot 3 mei beschermd tegen inbeslagnames en faillissementen.
De overheidsplannen zijn onderdeel van een tweede golf aan steunmaatregelen die het bedrijfsleven door de coronacrisis moeten leiden. De maatregelen komen kort voordat de Nationale Veiligheidsraad vandaag (woensdag) bijeenkomt en vermoedelijk beslist om tot een verlenging van de lockdown maatregelen over te gaan tot in ieder geval begin mei.

Onderdeel van de tweede golf aan overheidsmaatregelen zijn onder andere een garantiefonds van 50 miljard euro, waardoor bedrijven overbruggingskredieten kunnen aangaan om zo economische impact het hoofd te bieden. Ook komen bedrijven en zelfstandigen in aanmerking voor uitstel van betaling voor hun bedrijfskrediet tot 31 oktober. Verder is tevens de maatregel van uitstel betaling btw en bedrijfsvoorheffing verlengd.

Het moratorium op faillissementen, dat voorlopig loopt tot 3 mei, is een extra maatregel om getroffen bedrijven te behoeden voor de ondergang. Ondernemersorganisatie Unizo juicht de steunmaatregel toe. Ondanks de steunmaatregelen van de overheid tot dusver, bestaan er volgens de organisatie heel wat ondernemers in zwaar weer. ‘De inkomsten vallen terug, maar de kosten blijven.'

Het ministerie van Justitie benadrukt dat het moratorium op een faillissement geen vrijgeleide is voor misbruik. De ondernemingsrechtbank kan, op verzoek van de schuldeiser, ten alle tijden een tijdelijke schorsing opheffen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren