Zoeken
 
 

Maakbedrijven werken aan heropstart productie


Brussel, 1 april 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Terwijl de omzet in de maakindustrie met 85 procent is afgenomen, werken sommige maakbedrijven alweer aan het heropstarten van hun productie.
Dit vertelt technologiefederatie Agoria die bedrijven ondersteunt bij de herinrichting van hun productieproces om zo te voldoen aan de overheidseisen met betrekking tot eisen rondom coronabestrijding. In reactie op de uitbraak van de coronacrisis twee weken geleden sloten maakbedrijven massaal de deuren. Vaak omdat zij niet aan de eisen van social distancing konden voldoen.

Als gevolg van de productiestop bij veel maakbedrijven, is de omzet in deze sector volgens een onderzoek van technologiefederatie Agoria teruggelopen met 85 procent. De maakindustrie draait kortom nog maar op vijftien procent van het niveau van voor de crisis. Daarnaast zit tachtig procent van de werknemers in de maakindustrie thuis onder het statuut van tijdelijke werkloosheid.

Werken aan heropstart productie

Nu de rust weer enigszins is teruggekeerd - of de onrust althans is afgenomen - onderzoeken sommige maakbedrijven hoe ze de productie weer op kunnen starten. Door het herinrichten van het productieproces kan er bijvoorbeeld wel voldaan worden aan de eisen rondom social distancing. Agoria ondersteunt deze bedrijven. ‘We gaan hen helpen, zodat ze op een veilig manier hun productie kunnen hervatten met inachtneming van de regels op het gebied van bijvoorbeeld social distrancing. We zetten daarbij in op kennisdeling, waarbij het ene bedrijf best practice deelt met het andere bedrijf', zegt Ben Van Roose, verantwoordelijk voor de maakbedrijven binnen Agoria.

Van Roose wijst erop dat het werk in sommige sectoren gewoon blijft doorgaan en dat daarvoor de maakindustrie ook nodig is. Het gaat daarbij ook om bedrijven die sectoren ondersteunen die door de overheid zijn aangemerkt als essentiële sectoren. ‘Denk bijvoorbeeld aan transport en logistiek. De bevoorrading van de winkels gaat gewoon door', stelt hij. Ook het werk in de landbouw gaat gewoon door, zegt hij.

Ook VOKA ziet voorzichtig positieve signalen

Ook werkgeversorganisatie VOKA ziet positieve signalen, alhoewel de economische neergang zich mogelijk nog verdiept volgens deze organisatie. Uit een VOKA-enquête van deze week blijkt dat het aantal bedrijven dat omzetverlies lijdt of tijdelijke werkloosheid aanvraagt, nog steeds groeit, maar niet meer zo sterk. Uit de rondvraag zijn voorzichtig positieve geluiden op te maken. Zo denkt achttien procent van de ondervraagde ondernemers om hun activiteiten de komende weken terug op te starten.

‘Dit lijkt op een eerste teken van herstel en dit binnen de wettelijke voorschriften van social distancing en met respect voor alle noodzakelijke gezondheidsmaatregelen', becommentarieert VOKA-topman Hans Maertens de uitslagen van de rondvraag.

Zowel Voka en Agoria benadrukken het belang van een heropstart van bedrijven om de economische schade zo veel mogelijk te beperken. Ondanks de verwoestende schade die de coronacrisis aanricht, ziet Van Roose van Agoria ook hoopvolle initiatieven de kop op steken. ‘Zo zie je dat digitalisering in bepaalde toepassingen een enorme vlucht heeft genomen. Het aanbod van digitale opleidingen explodeert en ook maken steeds meer bedrijven gebruik van online conference calls. Een ding is zeker: de wereld na corona zal er niet meer hetzelfde uitzien', zegt hij.

Maakbedrijven werken aan heropstart productie'
Ben Van Roose (Agoria) staat bedrijven bij die werken aan een heropstart van hun productie nadat zij eerder door de coronacrisis hun deuren hadden gesloten
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren