Zoeken
 
 

Unizo: 'Voorwaarden betalingsuitstel zijn te streng'


Brussel, 1 april 2020
Sinds het akkoord met de banksector over de toekenning van betalingsuitstel en overbruggingskredieten, drong Unizo herhaaldelijk aan op snelle duidelijkheid over de modaliteiten. Unizo noemt het dan ook positief dat er alvast duidelijkheid is gekomen over het luik betalingsuitstel.
'Dat betalingsuitstel is enorm belangrijk voor onze ondernemingen', benadrukt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. In een Unizo-enquête daarover gaven dertig procent van de kmo's met bankleningen aan dit uitstel te zullen aanvragen. 44 procent weet het nog niet en 27 procent zal het niet doen.

Unizo heeft nog wel bedenkingen bij twee belangrijke beperkingen voor het betalingsuitstel. Zo komen kmo's enkel in aanmerking als ze geen achterstal hebben op lopende kredieten, bij de belastingen of de sociale zekerheid op 1 februari 2020. Of wanneer ze minder dan 30 dagen achterstal hebben op lopende kredieten, bij de belastingen of de sociale zekerheid op 29 februari 2020 en aan alle contractuele kredietverplichtingen hebben voldaan gedurende de laatste 12 maanden voorafgaand aan 31 januari 2020.

'We begrijpen dat de focus wordt gelegd op levensvatbare bedrijven', aldus Van Assche. 'Maar deze regels zijn wel heel arbitrair en kunnen - indien strikt toegepast - nefast zijn voor ondernemingen in tijdelijke moeilijkheden die daarom nog wel het potentieel hebben om recht te veren. We blijven dan ook een meer individuele benadering bepleiten voor die bedrijven in de twijfelzone en dat op basis van een persoonlijk contact.' Unizo betreurt bovendien dat de intresten op de uitgestelde kredietaflossingen blijven doorlopen.

Intussen dringt Unizo ook aan op snelle duidelijkheid over de modaliteiten voor het overbruggingskrediet. 'Want ook daarover lopen nog heel wat vragen binnen. En de aangekondigde deadline is morgen', besluit Van Assche.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren