Zoeken
 
 

Vorig jaar 7,3 procent meer faillissementen dan in 2018


Brussel, 5 februari 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
In 2019 gingen er 10.598 bedrijven failliet in België, 7,3 procent meer dan het jaar daarvoor toen 9.878 bedrijven de boeken neerlegden.
Het aantal faillissementen in de industrie en energie ligt voor beide jaren echter op hetzelfde niveau. In zowel 2018 als 2019 gingen rond de vijfhonderd bedrijven in deze sectoren op de fles.

Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De stijging van het aantal faillissementen wordt door Statbel gerelateerd aan veranderde wetgeving en wijst niet noodzakelijk op een verslechterde economische toestand.

Zo is mogelijk de nieuwe insolventiewet, die op mei 2018 in voege trad, een deel van de verklaring. Hierdoor kunnen ook vzw's en vrije beroepen failliet gaan, iets wat voorheen onmogelijk was. Ook de invoering van de wet op de spookbedrijven medio 2017 speelt mogelijk mee. Deze wet geeft de ondernemingsrechtbanken meer mogelijkheden om slapende ondernemingen en ondernemingen waarvan vermoed wordt dat ze frauderen uit de markt te nemen.

Sector industrie stabiel

Uit de cijfers van het statistiekbureau blijkt dat het aantal faillissementen in 2019 in de sectoren industrie en energie stabiliseert ten opzichte van 2018. In beide jaren gingen er minder dan 500 bedrijven failliet.

Dit lijkt het vermoeden van Statbel te bevestigen dat de insolventiewet van invloed is op de stijging van het Belgische totaal. VZW's en vrije beroepen komen in de sectoren industrie en energie minder vaak voor.

Vooral grote bedrijven failliet

failFoto: Statbel

Ook het banenverlies lag vorig jaar fors hoger dan in 2018. In 2019 vielen in totaal 20.379 ontslagen te betreuren als gevolg van faillissementen tegenover 17.199 in 2018, een stijging van ruim achttien procent. Statbel wijt de sterke stijging aan het faillissement van enkele grote ondernemingen in de sectoren transport en andere diensten en industrie en energie.

Deze conclusie lijkt erop te wijzen dat alhoewel het aantal faillissementen in de industrie stabiliseert, vorig jaar meer grote bedrijven failliet gingen dan het jaar daarvoor.

Uit de laatste cijfers van Graydon blijkt dat de trend zich door zet, ook in januari nam het aantal faillissementen weer flink toe. Met 1027 faillissementen lag het percentage elf procent hoger dan in januari 2019.
Vorig jaar 7,3 procent meer faillissementen dan in 2018'
Uit de cijfers van het statistiekbureau blijkt dat het aantal faillissementen in 2019 in de sectoren industrie en energie stabiliseert ten opzichte van 2018. (Foto: Statbel)
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren