Zoeken
 
 

Cobots kleuren Welding Week in Antwerpen


Antwerpen, 20 november 2019
Auteur:
Jerom Rozendaal
Experts in de lasindustrie voorspelden het al eerder: cobots geven de Welding Week, die deze week in Antwerpen wordt georganiseerd, kleur.
Tientallen exposanten hebben hun collaboratieve robot tentoongesteld op de lasbeurs. ‘Wij hebben sinds vorig jaar een cobot in ons portfolio en beginnen nu actief met de verkoop', vertelt Jean-Paul Depessemier van Binzel Benelux op de lasbeurs in Antwerp Expo. Binzel Benelux is een leverancier van lastoebehoren uit Nazareth.

Aantrekkelijk voor jonge lassers

De tentoongestelde cobot komt uit de stal van de Deense fabrikant Universal Robots. Depessemier meent dat cobots bij uitstek geschikt zijn voor de productie van kleinere series. Volgens hem heeft de machine ook als neveneffect dat het jonge lassers kan aantrekken en motiveren. ‘Jonge lassers vinden het misschien een eer om met een cobot te werken', stelt hij.

Het gebrek aan mankracht in de lasindustrie is een belangrijke verklaring voor de opkomst van de cobot die de laatste jaren sterk aan populariteit wint. ‘Bedrijven komen moeilijk aan personeel en gaan op zoek naar alternatieven', zei Leo Vermeulen van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) eerder in onze krant. Robots en cobots kunnen volgens hem zo'n alternatief bieden.

Yaskawa cobot met zoekfunctie

‘Met de inbouwde welding wizard is deze cobot in vijf minuten te programmeren', vertelt Edwin Middelkoop van Yaskawa Benelux over de lashulp die de Japanse fabrikant heeft uitgestald op de beurs in Antwerpen. Op de stand staat de cobot gebroederlijk naast een aantal Yaskawa robots van oplopende groottes.

Yaskawa heeft een lange robot-geschiedenis en dit komt ook bij de cobot-productie van pas. ‘Onze co-robot is uitgerust met hetzelfde besturingssysteem als de robots. Hierdoor heeft hij allerlei applicaties die veel andere cobots niet hebben. Zo heeft hij een automatische zoekfunctie en kan hij bijsturen als het materiaal scheef ligt.'

Middelkoop constateert een heuse wildgroei in recente jaren. ‘De afgelopen jaren zijn er meer cobots bijgekomen dan er dagen in het jaar zijn', zegt hij. ‘Vooral Taiwanese en Koreaanse producenten brengen er veel op de markt.'

VSE Technologies

De Motoman HC10 cobot van Yaskawa met YRC 1000 besturing in combinatie met lasapparatuur van ESAB vormt ook een belangrijk pronkstuk op de beursstand van VSE technologies uit Heist-op-den-Berg. Het bedrijf biedt totaaloplossingen voor gerobotiseerd lassen.

Ook CBL Welding - Migatronic Nederland pakt op de beurs uit met hun Cowelder, terwijl het Duitse Lorch haar Lorch Cobot Welding package aan de Belgische en Nederlandse bezoekers toont.
Deze en veel andere leveranciers strijden de komende maanden om de gunst van de lasbedrijven die met een tekort aan laspersoneel kampen en mogelijk op de beurs de knoop doorhakken. De investering in een cobot ligt tussen de 25.000 en 50.000 euro. ‘Maar je kunt loonkosten besparen, waardoor de cobot zichzelf terugverdient', aldus Edwin Middelkoop van Yaskawa.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren