Zoeken
 
 

Veel Lascobots verwacht bij Welding Week


Antwerpen, 12 november 2019
Auteur:
Jerom Rozendaal
Experts in de lasindustrie verwachten veel lascobots tijdens de Welding Week, de grootste lasbeurs van de Benelux die van 19 tot 21 november plaatsvindt in Antwerp Expo.
Terwijl robots al langer ingeburgerd waren in de lasindustrie, hebben de cobots pas recentelijk hun opmars ingezet, zegt Fleur Maas, directeur van het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL).
‘Dit is een vrij laagdrempelige techniek, waarmee je het lasproces op de werkvloer aanzienlijk kunt optimaliseren. Anders dan bij robots, hoef je er niet heel je bedrijfsvoering op af te stemmen en liggen de investeringskosten dus veel lager. Tevens werken lassers makkelijker samen met cobots', verklaart zij.

Aanbod lascobot sterk gegroeid

De leveranciers van cobots, oftewel collaborative robots, zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. ‘Het gaat vaak om bestaande bedrijven die al lasapparatuur verkochten en nu geïntegreerde pakketten aanbieden, waarbij de arm van de cobot is uitgerust met een lastoorts en verbonden aan het lasapparaat', legt Maas uit.

Eén van de cobot-aanbieders is het Duitse Lorch dat op de beurs aanwezig is met haar Lorch Cobot Welding package. Bij de co-robot werken mens en machine samen bij het lassen. Het instrument dient niet ter vervanging van de mens, maar vergemakkelijkt het werkproces. De lasser toont de cobot de lasbeweging, waarna deze die herhaalt. Voor deze techniek is geen ingewikkelde software nodig of kennis vereist. ‘Cobots zijn eenvoudig te installeren en te bedienen', schrijft Lorch in de productbrochure. ‘Bovendien zijn er bij het gebruik van collaboratieve robots geen extra speciale veiligheidsvoorzieningen nodig.'

 

Cobot in trek door personeelsgebrek

Leo Vermeulen van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) beaamt dat cobot de laatste jaren aan populariteit winnen en dat zij op de beurs zeker een belangrijke aandachtstrekker zullen zijn. ‘Bedrijven komen moeilijk aan personeel en gaan op zoek naar alternatieven', zegt hij. Robots en cobots kunnen zo'n alternatief bieden. Vermeulen: ‘Ik verwacht dat veel bedrijven komen kijken op de beurs om te zien wat de mogelijkheden van de cobots zijn en wat ze kosten.'

Experts in de metaalindustrie wijzen erop dat cobots vooral geschikt zijn voor de vervaardiging van kleine en middelgrote series. Voor grote series blijft robotlassen interessanter. Toch kan er ook op dit vlak een verschuiving gezien worden in lasindustrie.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren