Zoeken
 
 

Ondernemersvertrouwen op laagste niveau in drie jaar


Brussel, 21 oktober 2019
DE KMO-Barometer van Unizo nam in het derde kwartaal van dit jaar een forse duik. Met een score van 100,1 blijft de barometer nog slechts nipt boven de 100-puntengrens, de laagste score in de afgelopen drie jaar.
Dat meldt Unizo. De KMO-Barometer is de conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo. Zo goed als alle deelindexen gaan er op achteruit: de tevredenheid over het eigen bedrijf (indexwaarde 103,8), de tevredenheid over de economie in het algemeen (96,2), de verwachtingen op vlak van actueel (100,7) en toekomstig (101,3) werkvolume, de actuele (99,5) en toekomstige (100,9) financiële situatie en tenslotte ook het huidige (100,0) en toekomstige (100,9) personeelsbestand. De deelindex problematische betalingen blijft zo goed als ongewijzigd. Waarden boven de 100 wijzen op een groter aandeel positief gestemde zelfstandigen en kmo's dan negatief gestemden.

Met ongeveer evenveel negatief als positief gestemde ondernemers ligt de algemene ondernemerstevredenheid op het laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2015. 'Het grote optimisme van de afgelopen jaren ebt duidelijk weg, ook bij de zelfstandigen en kmo-bedrijven', stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo vast. 'De onduidelijke internationale situatie, met onder meer de Brexit, is allicht een factor die weegt op het ondernemersvertrouwen. Plus de economie die links en rechts wat sputteringen vertoont. Factoren die elkaar beïnvloeden.'

Voor Unizo zijn deze cijfers aanleiding om des te meer te pleiten voor een duidelijk en ondernemersvriendelijk beleid op alle niveaus, waarbij het er nu op aankomt om zo snel mogelijk een federale regering te vormen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren