Zoeken
 
 

Europese producenten van kunststof grondstoffen stoten deel van fabrieken af


Deventer (NL), 2 oktober 2013
Auteur:
Joop Poortenga
De komende 2 jaar worden vier kunststoffabrieken in Europa gesloten, nadat dit jaar al op drie locaties de productie is gestopt van polyethyleen, de meest gangbare grondstof voor verpakkingen (LDPE), kratten (HDPE) en krimpfolie (LLDPE).
Voor de grondstof HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) komen de sluitingen uit op een potentiële teruggang van de totale capaciteit in Europa van 625.000 ton per jaar. Er zullen weinig kopers in de markt zijn om deze oudere fabrieken over te nemen. De kostprijs per kilo grondstof is te hoog geworden om de concurrentie bij te blijven.

 

In België is een fabriek van HDPE in Tessenderlo met een capaciteit van 190.000 ton per jaar al gesloten, volgend jaar volgt een fabriek in Antwerpen met 70.000 ton per jaar aan HDPE.

 

HDPE-fabriek

Ook in Duitsland is een in Wesseling gevestigde HDPE-fabriek dit jaar al dicht met een capaciteit van 100.000 ton per jaar. Volgend jaar volgt daarvan de plant in Burghausen die een capaciteit heeft van 175.000 ton per jaar in HDPE. Tenslotte zal in Spanje de fabriek in Puertoliano (capaciteit 90.000 ton per jaar) in 2015 worden ontmanteld.

 

In Italië is de oudere solutie-LLDPE fabriek in Priolo recent stilgezet, terwijl de ook al oudere LDPE-fabriek In Gela op de nominatie staat de poort te sluiten. Waarmee de LLDPE-capaciteit met 150.000 ton per jaar (Priolo) en de LDPE-capaciteit met 90.000 ton per jaar (Gela) in Europa wordt verminderd.

 

Concurrentie Midden-Oosten

Zeven fabrieken van zeven verschillende eigenaren, elk met een kostenpatroon dat geen toekomst meer biedt. Ingehaald door de grotere productielocaties elders in de wereld, met name in het Verre- en Midden-Oosten, en in de toekomst niet opgewassen tegen de concurrentie die ook uit de Verenigde Staten wordt verwacht.

 

Schaliegas

Het zijn ook zeven fabrieken die in West-Europa zijn gevestigd, waar de laatste jaren toch al erg weinig tot niets aan investeringen in nieuwbouw van capaciteiten is gedaan. Geld is gegaan naar kolossale productielocaties, volumegericht en dicht bij een goedkopere bron van de benodigde monomeren. Geholpen door nieuwe katalysator-systemen en een fikse besparing op kosten door de toegang tot goedkoop schaliegas. Schaliegas dat hoog etheenhoudend is en maar één tussenstap nodig heeft om tot een inzetbare etheen te komen voor de productie van polyethylenen.

 

Polypropyleenfabrieken

In andere dan de polyethyleen-grondstoffen, is deze trend minder opvallend, maar ook daar is sprake van het afstoten of sluiten van oudere productielocaties. Veel oudere naftakrakers zijn al gesloten. Sommige polypropyleenfabrieken staan op de nominatie dicht te gaan, hoewel ze nog steeds een redelijk rendement kennen. Het vizier is gericht op groot, groter en nog grootst, waardoor de productie nog meer de winst kan halen uit de uiteindelijke lagere kostprijs per kilo. Europa is het eerst aan de beurt, dat is zeker.

Europese producenten van kunststof grondstoffen stoten deel van fabrieken af'
De komende 2 jaar worden vier kunststoffabrieken in Europa gesloten, nadat dit jaar al op drie locaties de productie is gestopt van polyethyleen.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren