Zoeken
 
 

Reuzenschroeven op het Albertkanaal


Olen, 25 september 2013
Cofely Fabricom heeft drie reuzen-Archimedesvijzels geïnstalleerd in het sluizencomplex op het Albertkanaal te Olen. Het gaat om de grootste Archimedesvijzels van Europa en misschien wel ter wereld in deze toepassing.
De schroeven hebben een diameter van 4,3 meter en zijn inclusief assen 28 meter lang. Ze hebben als hoofdopdracht om het waterniveau op het drukke Albertkanaal stroomopwaarts op peil te houden, zodat de scheepvaart geen hinder ondervindt van het waterverlies aan de sluizen. Eén versassing via de duwvaartsluis verbruikt zo'n 48.000 kubieke meter water. Cofely Fabricom heeft voor dit project samengewerkt in een tijdelijke vereniging met Hye en in partnership met constructeur Vandezande.

 

Energie

Elke geplaatste schroef kan 5.000 liter water per seconde terug naar boven vijzelen. Dat vergt dan wel telkens 800 kW. Maar omgekeerd, als het waterpeil stroomopwaarts te hoog staat, kan er via de schroeven ook water worden geloosd. Daarbij kan 1,2 tot 1,4 MW energie worden gerecupereerd. Bij een normaal debiet produceert de installatie elektriciteit. ‘Eén van de uitdagingen is het precies positioneren van de vijzels', zegt Björn Verbeeck, projectleider bij Cofely Fabricom. De 85 ton zware schroef/gootconstructie is uit het schip getild met twee kranen van respectievelijk 700 ton en 400 ton.

 

Het gaat om een investering van 7 miljoen euro door waterwegenexploitant nv De Scheepvaart. Op dezelfde waterweg kwamen eerder dit jaar ook in Ham dergelijke vijzels.

www.cofelyfabricom-gdfsuez.com/NL

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren