Zoeken
 
 

FSC stijgt verder


18 september 2013
Het aantal FSC-gecertificeerde bedrijven in Vlaams-Brabant is sinds 2011 verdubbeld. FSC-hout is hout uit duurzaam beheerde bossen. Deze sterke stijging is te danken aan de samenwerking tussen FSC Belgium en de provincie Vlaams-Brabant om het aantal hout- en houtverwerkende bedrijven dat werkt met FSC-hout te vergroten.

Het aantal FSC-gecertificeerde bedrijven in Vlaams-Brabant is sinds begin 2011 met bijna tachtig procent toegenomen. Onlangs hebben tachtig Vlaams-Brabantse bedrijven, op een totaal van zo'n 720 bedrijven in België, een FSC Chain of Custody (CoC)-certificaat verkregen. De sterke stijging is te danken aan een project van de provincie Vlaams-Brabant en FSC Belgium. Het doel van het project was om het aantal hout- en houtverwerkende bedrijven dat actief is met FSC-hout te vergroten. Van de 45 bedrijven die via dit project werden bereikt, behaalde een kwart al een FSC-certificaat. Een derde gaf aan daar op korte termijn werk van te willen maken.

 

Gecertificeerd

Om zeker te zijn dat er sprake is van FSC-houtproducten, moet een bedrijf FSC-gecertificeerd zijn. Gecertificeerde bedrijven worden op onafhankelijke wijze gecontroleerd op de traceerbaarheid van FSC-producten. Eind 2010 bleek het aantal FSC-gecertificeerde bedrijven in Vlaams-Brabant, zeker in vergelijking met andere provincies, relatief aan de lage kant. Daarom sloegen FSC Belgium en de provincie Vlaams-Brabant de handen in elkaar. ‘Indien men het gebruik van FSC-hout wil stimuleren, moet er een evenwicht zijn tussen vraag en aanbod. Daarom werkten we een project uit waarin we enerzijds extra impulsen geven aan bedrijven en anderzijds instrumenten uitbouwen voor een milieuverantwoord productgebruik bij lokale besturen. Met een subsidie van 19.400 euro stimuleren we een duurzaam productgebruik én bosbeheer. Zo heeft dit project zowel sociale, economische als ecologische kenmerken', zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

 

Advies op maat

‘We nodigden een 45-tal bedrijven, die interesse toonden in het behalen van een FSC-certificaat, uit voor een bedrijfsbezoek. Ze kregen er informatie over FSC op hun maat. En dat werkt', zegt Bart Holvoet, directeur van FSC Belgium. ‘De vraag naar FSC-gefineerde platen nam steeds toe bij onze klanten', zegt Charles Marien, zaakvoerder van Finaspan uit Hever. ‘We kregen van FSC Belgium de nodige informatie om onze gefineerde platen met FSC claim te mogen verkopen. We hebben ondertussen een gefineerde plaat op de markt gebracht die volledig uit FSC materialen bestaat. Daar waar de fineerlagen eerst uit FSC gelabelde eik gemaakt werden, kunnen we dit nu ook in meerdere houtsoorten aanbieden.'

 

‘Ons bedrijft spant zich in om producten en diensten te leveren die kinderen kunnen helpen bij het bouwen van een mooie toekomst', zegt Peter Vranckx, plantmanager van meubelfabrikant Vanerum uit Diest. ‘Als eerste Belgische schoolmeubilairfabrikant exporteren we nu FSC-gecertificeerde producten over de hele wereld en dragen wij bij aan verantwoord bosbeheer.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren