Zoeken
 
 

Duitse machinebouwers sluiten 2017 af met vuurwerk


Frankfurt am Main (DE), 7 februari 2018
De Duitse machine-industrie boekte vorig jaar met een omzet van 15,7 miljard euro en 4 procent groei een nieuw record. Voor 2018 verwacht de VDW met 5 procent een nog hogere groei. De groei in 2017 kwam vooral door het vierde kwartaal. De orderportefeuille van de Duitse machine-industrie steeg in dat kwartaal met 24 procent in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

De binnenlandse orders stegen met 48 procent en de buitenlandse orders groeiden met 13 procent.Over geheel 2017 zijn er 8 procent meer orders geschreven; de binnenlandse orders met 10 procent en de ‘overzeese orders' met 7 procent waarbij de eurolanden zich positioneerden als trekpaard. ‘De tweede helft van het jaar kwam de doorbraak vooral uit eigen land', aldus Wilfried Schäfer, managing director van de branchevereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) gisteren in Frankfurt am Main. ‘De binnenlandse orders daalden in de eerste helft van het jaar nog met dubbele cijfers, in de tweede helft verloor de Duitse industrie zijn terughoudendheid en investeerde ze fors', constateert Schäfer. Vooral na de EMO Hannover 2017 in september ging de Duitse industrie helemaal los: in oktober met 41 procent, november 67 procent hoger en 37 procent hoger in december.

 

Deze groeiexplosiie kan volgens de manager worden verklaard door de goede economische situatie wereldwijd en de orders die zijn geboekt als gevolg van de vakbeurs EMO in september. Investeringen in belangrijke gebruikersindustrieën en de investeringen in machinegereedschappen nemen in alle regio's toe. ‘Dienovereenkomstig verwachtten de klanten goede zaken en schroefden ze hun machinecapaciteiten op', vat Schaefer de wereldwijde machinemarkt samen. ‘Alle technologieën van de machinegereedschappen profiteren hiervan', vervolgt hij. 'Uiteindelijk hebben ook de producenten van omvormtechnologie eind 2017 weer grote orders ontvangen die in de voorgaande maanden ontbraken.'

 

De Duitse machinegereedschappenindustrie is een van de vijf grootste takken in de machinebouw. Het levert productietechnologie voor metaalbewerking aan alle industrieën en draagt aanzienlijk bij tot innovatie en productiviteitsvoordelen in de industrie. In 2017 produceerde deze industrie met ongeveer 72.000 werknemers (jaargemiddelde in 2017, bedrijven met meer dan 50 werknemers) machines en diensten ter waarde van ongeveer 15,7 miljard euro.  

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren