Zoeken
 
 

De Belgische meubelindustrie houdt stand, Fedustria verwacht lichte heropleving


Brussel, 8 november 2017
Auteur:
Jan Hoffman
Fedustria meent dat de Belgische meubelindustrie heel binnenkort een – lichte - heropleving kan verwachten en baseert zich voor deze voorspelling onder meer op het consumentenvertrouwen. Dat werd en bleef de voorbije drie maanden voor het eerst in vijf jaar tijd positief.

In de marge van de Meubelbeurs Brussel (5-8 november 2017) gaf Fedustria , de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, deze conjunctuurnota van de Belgische meubelsector vrij.


Identiek

De cijfers wijzen uit dat de omzet tijdens het eerste semester van dit jaar quasi identiek is als in 2016. Er is weliswaar een lichte daling (-0,4 procent), maar het investeringsvolume steeg (44,2 miljoen euro of +4 procent). Dit gebeurde bij een bezettingsgraad van meer dan 80 procent bij de productiecapaciteit. Ook interessant is dat de export in het eerste semester steeg met +4,4 procent, in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Frankrijk, Nederland en Duitsland blijven de belangrijkste afzetmarkten, met Nederland als duidelijk grootste stijger onder deze drie (+12,3 procent). Grootste daler bij de export: het VK (-20 procent), maar verwonderlijk is dit onder de gegeven omstandigheden niet. De import ging dan weer omhoog met 0,7 procent, in vergelijking met dezelfde periode in 2016.

 

Teruglopende vraag

Het resultaat van begin dit jaar werd vooral positief beïnvloed door het kantoor- en winkelmeubilair. Dat kende een toename met 6,4 procent. Woonmeubilair kende daarentegen een omzetdaling met 1,8 procent, matrassen en bodems -1,5 procent en keukenmeubelen -4,4 procent. Dit staat in schril contrast met 2016 toen in alle deelsectoren nog ronduit positieve cijfers werden genoteerd. De hoofdreden hiervoor is wellicht de teruggelopen vraag in de Belgische meubelhandel (-1,1 procent in de eerste 8 maanden van 2017, maar was nog -4,3 procent in de eerste 6 maanden), een belangrijke klant van de Belgische producenten. De maanden juli (solden) en augustus verliepen opnieuw positiever.
Bekijken we de tewerkstelling, dan merken we dat die behoorlijk goed standhoudt. De tewerkstelling in de Belgische meubelindustrie bedroeg 11.000 personen in 2016, verdeeld over 825 bedrijven. Dit stond voor een daling van het aantal werknemers met amper 150 eenheden.


Trendbreuk

Misschien wel het meest interessante nieuws dat Fedustria meldt, is dat er sinds de maand maart een duidelijke trendbreuk in het consumentenvertrouwen is. Na aanvankelijk nog een eerder schuchtere heropleving is dat sinds juli nu al voor drie maanden ronduit positief en dit was de voorbije 5 jaar niet meer vertoond.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren