Zoeken
 
 

Philippe Muyters en Unizo zoeken overnemers KMO's


Brussel, 4 april 2017
De Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters, en Unizo-topman Karel Van Eetvelt slaan de handen in elkaar om samen solide overnemers te vinden voor de vele KMO’s die vandaag en morgen te koop komen te staan.

‘Het voortbestaan van deze KMO's is van levensbelang voor onze economie én voor het behoud van de tewerkstelling die ze genereren', zegt Van Eetvelt. ‘Zowel de Vlaamse overheid als Unizo hebben de afgelopen jaren al sterk ingezet op het ondersteunen en bevorderen van dat overnameproces. Maar nu de uitdagingen op dat vlak alleen maar toenemen, moeten we een tandje bijsteken', benadrukt minister Philippe Muyters.

 

Feiten en cijfers

  • 44.553 KMO's in Vlaanderen hebben een zaakvoerder die ouder is dan 55 jaar. Een derde daarvan is zelfs ouder dan 65 jaar. Dat betekent dat er de komende jaren enorm veel KMO-bedrijfsleiders naar een overnemer zullen zoeken, bovenop de nu al over te nemen bedrijven.
  • Deze KMO's hebben maar liefst 297.903 mensen in dienst. Niet moeilijk te begrijpen dus wat alleen al op vlak van tewerkstelling de impact zou zijn, mochten deze KMO's geen overnemer vinden.
  • 30 procent van de 55-plussers is nog niet bezig is met de aanloop naar de overdracht. Terwijl het hier toch om een complex proces gaat, dat heel veel voorbereiding vergt. Van de ondernemers die er al wél over nadenken, rekent 53 procent op familiale opvolging, 39 procent gaat uit van externe verkoop en 8 procent van stopzetting. 71 procent van de bedrijven die een externe verkoop overwegen, vinden moeilijk een geschikte overnemer.

 

Actie

Het actieplan heeft vijf punten:

  1. De complete vernieuwing van het online Unizo-platform Overnamemarkt.be, waarvan de Vlaamse overheid structurele partner is via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en medefinancier via het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO)
  2. De verruiming van de - internationale - slagkracht van online overnameplatformen door allianties in binnen- en buitenland. Daarbij is het samenwerkingsovereenkomst met het Waalse Sowaccess een eerste stap. Volgende stap is een alliantie op Europees niveau: Transeo Marketplace.
  3.  De lancering van een krachtige online waarderingstool voor over te nemen KMO's, met de expertise van de Antwerp Management School (AMS) en in samenwerking met o.m. het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO).
  4. Zowel gezamenlijke als eigen sensibiliserings- en informatiecampagnes. Zoals de driedelige informatiereeks 'Denk vroeger aan later' op 16 plaatsen in Vlaanderen, de 'Week van de Bedrijfsoverdracht', de opleidingen van de Ondernemersacademie, diverse inspiratiesessies en webinars.
  5. Individueel advies op maat. Zo begeleid men ondernemers via het traject Road to Growth in samenwerking met VLAIO. Via Expert@Board kunnen KMO-zaakvoerders aan een betaalbaar tarief experts inhuren om hen te adviseren en te begeleiden bij  hun overnameproces.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren