Zoeken
 
 

Lanxess voorop in duurzaam stoomproject


Antwerpen, 8 februari 2017
Rubber- en kunststoffenproducent Lanxess is een van de eerste vijf ondernemers in de Waaslandhaven die rest-stoom gaan afnemen van twee nabijgelegen afvalcentrales. De stoom wordt geleverd via een centraal netwerk. Het gaat om een contract voor de volgende tien jaar.

De andere deelnemers zijn logistieke partner voor de chemische industrie ADPO, en chemicaliënproducenten Ashland, Monument Chemical en INEOS Pheno.

 

De deelnemers krijgen vanaf 2018 de rest-stoom van afvalbedrijven Indaver en SLECO geleverd via een 5 kilometer lang buizennetwerk van Ecluse. Het transport verloopt volgens de initiatiefnemers ‘efficiënt en zonder noemenswaardig verlies'. Dit kan door gebruik te maken van oververhitte stoom op hoge druk (±40 bar) en temperatuur (±400°C). De leidingen worden deels ondergronds, deels bovengronds geplaatst.

Via een condensaatleiding loopt het warme water terug naar Indaver en SLECO waar het opnieuw in de stoomketel als voedingswater wordt gebruikt. Onderweg worden nog de gebouwen van DP World-Antwerp Gateway verwarmd.

 

Aanleg door AHP

 

Ecluse gunde het zogenaamde ECPM-contract voor de engineering, de bouw en tien jaar onderhoud van het stoomnetwerk aan de tijdelijke vereniging AHP, een samenwerking van de Nederlandse bedrijven A.Hak en Petrogas. Beide zijn gerenommeerde bedrijven die wereldwijd projecten ontplooien in het aanleggen en onderhouden van leidingen voor transport en distributie van olie, gas, water en elektriciteit.

 

CO2-besparing

De verbrandingsinstallaties produceren jaarlijks stoom met een maximaal vermogen van ongeveer 250 MW. Dankzij de rechtstreekse validatie van deze stoom, levert dit op jaarbasis een CO2-besparing op van 100.000 ton, te vergelijken met de CO2-besparing op jaarbasis van 50 windturbines van 2,3 MW. Het netwerk werd bovendien zo ontworpen dat het op termijn nog kan groeien en voor een CO2-reductie kan zorgen die gelijk is aan de reductie door de plaatsing van 100 windturbines.

 

www.ecluse.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren