Zoeken
 
 

Wallonië in crisis


Namen, 19 juni 2013
Wallonië verkeert in toestand van economische crisis. Dat zegt de sociaaleconomische raad van Wallonië (CESW), het adviesorgaan van Waalse werkgevers en vakbonden in een nieuw rapport over de socio-economische toestand van het gewest.

De voorbije jaren leek Wallonië de crisis vrij goed door te komen. Maar het aantal faillissementen en collectieve ontslagen blijft toenemen.

 

"In 2010 stelden we vast dat Wallonië er in vergelijking met andere landen niet slecht vanaf kwam. Dat rechtvaardigde een zeker optimisme. Maar nu, drie jaar later, is de crisis er wel degelijk", zegt Jean-Pierre Dawance, secretaris-generaal van de CESW.

De sociale partners staven hun stelling met een reeks cijfers. Het aantal faillissementen steeg van 2.368 in 2008 naar 2.963 in 2011. Het jobverlies door ondernemingen die over de kop gingen, steeg van 2.369 in 2008 naar 2.952 vorig jaar. Op vier jaar tijd telde de FOREM, de Waalse arbeidsmarktbemiddingsdienst, 116 dossiers van collectief ontslag, waarbij 8.745 jobs op de tocht kwamen te staan.

 

Sinds 2008 is het aantal mensen dat moest rondkomen met een leefloon in Wallonië met 19 procent gestegen. Vier jaar ervoor steeg dat aantal maar met 10 procent.

De sociale partners zien wel een lichtpuntje. De Waalse ondernemingen blijven inzetten op innovatie. Die aandacht voor vernieuwende activiteiten ligt wel hoger bij grotere ondernemingen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren