Zoeken
 
 

Belgische Tech verwacht twee procent groei en wil lonen matigen


Brussel, 25 januari 2017
Ook in 2017 blijft de technologische industrie in België groeien. Dat verwacht Agoria op basis van haar conjunctuur enquête. Om weer nieuwe banen te kunnen creëren, moeten de lonen moeten echter wel worden gematigd, zo stelt de ondernemersvereniging.

De CEO's van de Belgische technologiebedrijven kijken met een positief gevoel naar het nieuwe jaar. De orderboekjes zijn gevuld, zo blijkt uit de enquête. De capaciteitsbezetting van de productiebedrijven ligt op 82,5 procent, net als in 2008, net voor de financiële crisis. Daardoor gaan de technologiebedrijven in 2017 ook weer 9% meer investeren en noteert de technologische industrie een groei van rond de twee procent.

 

Indexspook
75 Procent van de technologiebedrijven is positief over de verbeterde competitiviteit. ‘De inspanningen van deze regering om ons land internationaal concurrentiëler te maken, werpen vruchten af en worden geapprecieerd‘ , zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, die het enthousiasme echter meteen tempert door te waarschuwen van de effecten van ‘het indexspook'.


‘In 2016 creëerden de Belgische technologiebedrijven 3000 nieuwe jobs. Dit jaar voorzien ze ondanks de sluiting van Caterpillar een netto groei van 200 banen. De loonmatiging van de voorbije jaren hielp onze export vooruit en zorgde hier voor banen. Indien we deze nu stopzetten, zal dit banen kosten.'

 

Indexering tot minimumloon
Met name de hoge inflatie en de koppeling hiervan aan het automatisch indexsysteem bedreigt de concurrentiepositie, zo meent Agoria. ‘Geef iedereen een indexering tot het interprofessioneel minimumloon van 1560 euro. Aan de laagste lonen wordt dan bijna niet geraakt, maar de CEO krijgt een minder grote indexering. Zo kunnen we de reële loonkosthandicap afbouwen en meer mensen aan het werk te houden. En hen belonen volgens het principe ‘loon naar werken'.'

 

www.agoria.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren