Zoeken
 
 

VDW komt met norm voor communicatie robot-machine


Frankfurt am Main (DE), 10 augustus 2016
Smart Industry, Industrie 4.0, het zijn mooie maar loze kreten. Dat komt onder andere door het ontbreken van onder andere een standaard voor de communicatie tussen digitale apparatuur/machines onderling. Als het aan de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken VDW ligt, komt daar binnenkort verandering in.

De vereniging heeft namelijk een standaard opgesteld waarin robots en andere handlingsystemen probleemloos kunnen communiceren met de omliggende productiesystemen.

 

De Wissenschaftliche Gesellschaft für Produktionstechnik WGP waarschuwde tot voor kort nog dat er wat moet gebeuren voor wat betreft een eenduidige standaard voor digitale productiemiddelen. Niet alleen wetenschappers klagen over het ontbreken van standaarden voor de productie. ‘Bedrijven moeten vaak lange strijd voeren om hun machines onderling te laten communiceren in een geautomatiseerde productielijn', zegt Ralf Pure, technisch manager bij VDW. Het probleem: ‘Verschillende machines hebben verschillende interfaces, omdat deze nog steeds niet zijn gestandaardiseerd, ze spreken in feite niet dezelfde taal.'

 

Modulair

De nieuwe standaard die VDW heeft ontwikkeld is modulair opgebouwd. In totaal kan er op drie niveaus en verschillende stappen worden gekozen. Zo kunnen bepaalde besturingstechnische signalen worden toegevoegd of verwijderd, bijvoorbeeld of een machine wel of niet een over een laaddeur beschikt. Voor het gebruiksgemak heeft de VDW de verschillende niveaus en stappen in een Excell-bestand ondergebracht zodat deze snel voor de gewenste situatie kan worden ingericht.

 

In de komende weken zal deze standaard aan de bevoegde technische commissie van de International Organization for Standardization ISO worden voorgelegd. ‘Daarmee zijn we de eersten die met een voorstel komen voor een wereldwijde geldige standaard voor geautomatiseerde productiesystemen', zegt Hartmuth Müller, voorzitter van de VDW-werkgroep ‘Schnittstelle Werkzeugmaschine - Automation'.
De formele procedure begint nu met een onderzoek of standaardisatie internationaal gedragen wordt. Daarvoor moeten ten minste vier landen het voorstel normwaardig vinden. Als dat lukt, worden de voorbereidingen voor standaardisering in gang gezet. Experts verwachten nog dat dat dit jaar het geval zal zijn. 

 

Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken VDW
VDW komt met norm voor communicatie robot-machine '
Smart Industry of Industrie 4.0 zijn mooie maar loze kreten. Nog steeds ontbreken er goede normen waardoor robots en andere digitale machines niet probleemloos met elkaar kunnen communiceren.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren