Zoeken
 
 

Bayern München trapt af met fonkelnieuwe 'led-lichtervaring' (video)


Münster (DE), 25 augustus 2015
FC Bayern München opende het nieuwe voetbalseizoen op spectaculaire wijze: Philips en de Duitse voetbalkampioen onthulden de nieuwe ledverlichting van de Allianz Arena. Het innovatieve verlichtingssysteem wordt digitaal bestuurd en kan 16 miljoen kleuren weergeven. Daarmee wordt de Allianz Arena de 'Ster van het Zuiden', Het grootste Europese stadion met dynamisch sfeerlicht over de hele façade.

Meer dan 300.000 ledlampen - verdeeld over een oppervlak van 26 000 vierkante meter, verlichten het opblaasbare buitenste membraan van de façade van het stadion. Vergeleken met het vorige systeem bespaart de nieuwe technologie meer dan 60% van de elektriciteit en ongeveer 362 ton CO2 per jaar.

 

'De fans zullen de nieuwe verlichting ervaren in het komende voetbalseizoen. Daarbij zullen, in samenwerking met Philips, ook aspecten van de actie op het veld worden geaccentueerd', zegt Karl-Heinz Rummenigge, ceo van Bayern München. 'De all-round verlichtingseffecten in het façadedak boven de tribunes zijn nieuw en bieden een voorproefje van wat we in petto hebben. Dit licht begeleidt de actie op het veld op een dynamische manier, bijvoorbeeld door het creëren van een wave of het vieren van een doelpunt met rood/witte lichteffecten.'

 

'De verlichting intensifieert de emotionele ervaring in het stadion, voor, tijdens en na de wedstrijd. Fans en televisiekijkers zullen unieke lichteffecten ervaren', aldus Roger Karner, directeur van Philips Lighting. 'Het systeem is geheel digitaal, met intelligente besturing. We hebben bij Philips kennis verzameld vanuit drie continenten om dit systeem te ontwikkelen.'

 

Subtiele kleurendynamiek

Op avonden dat er geen wedstrijden zijn wil men elegante en subtiele kleureffecten creëren in de vorm van golven en wolken, en ook verticale en horizontale sequenties - altijd in de clubkleuren van Bayern München. De verlichtingsconcepten zijn ontworpen door de wereldberoemde architecten Herzog & de Meuron. Zij benadrukken het unieke karakter van de lichtinstallatie, dat het stedelijk landschap moet verrijken. De bewegingen en kleurveranderingen zijn bijzonder delicaat en kunnen alleen worden waargenomen als je wat langer blijft kijken. Zo'n choreografie is mogelijk door het grote aantal led's en de uitgebreide besturingsfuncties. De kleur en de intensiteit van het licht kunnen continu worden aangepast en de beeldverversingsfrequentie tot 40 beelden per seconde garandeert soepele en vloeiende bewegingssequenties.

 

60 procent energiebesparing

In termen van duurzaamheid en efficiency is het nieuwe systeem revolutionair te noemen. Er wordt meer dan 60 procent op de elektriciteit bespaard en zo'n 362 ton op CO2, vergeleken met het vorige systeem op basis van fluorescentielampen. Ook de kosten voor gebruik en onderhoud zijn lager: de led's hebben een gemiddelde levensduur van 80 000 branduren en het systeem is bijzonder robuust, Zelfs onder extreme weercondities met temperaturen tot minder dan -50 graden Celsius. Bovendien maakt het cloud-platform Philips ActiveSite optimaal gebruik mogelijk. Dit platform levert in real time gedetailleerde rapporten, faciliteert het onderhoud en vereenvoudigt het beheer van de verlichtingsprogramma's.

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren