Zoeken
 
 

Barometer technologische industrie verder gestegen in juli


Brussel , 4 augustus 2015
De brutocurve van de barometer van de technologische industrie is juli met 1,4 punt gestegen. Dit is de derde maand op rij dat ze stijgt, wat erop wijst dat de ondernemingen in onze sectoren optimistischer zijn over de conjunctuur.

De afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, gaat echter nog niet in stijgende lijn. Dit blijkt uit de meest recente barometer van Agoria.

 

Drie van de vier conjunctuurindicatoren hebben bijgedragen tot de stijging van de barometer in juli. De beoordeling van de voorraden is het meest verbeterd want deze indicator ging er met ruim 7 punten op vooruit en bereikt daardoor zijn hoogste peil sinds februari 2014. Voor de indicatoren vraag- en werkgelegenheidsvooruitzichten was de stijging beperkter. De vraagvooruitzichten blijven op vrij laag niveau, terwijl de werkgelegenheidsvooruitzichten langzaam verder verbeteren sinds het midden van vorig jaar. Deze verbetering is echter nog te beperkt om de afgevlakte curve om te buigen. De beoordeling van de voorraden ten slotte is vrijwel op het (matige) niveau van de twee vorige maanden gebleven.

 

Per sector
Kijkend per sector, wordt het globale beeld wat genuanceerd. In de meeste sector is de barometer in juli immers gezakt. Dat is geval voor non-ferrometalen, metaalproducten, kunststof & rubber, elektro en IT-solutions, maar de terugval maakt de stijging in de vorige maanden niet helemaal ongedaan. De barometer van deze sectoren staat nog altijd hoger dan begin dit jaar en in sommige sectoren komt hij dicht in de buurt van de pieken van de voorbije jaren.

In de deeltak ICT-production zet de neerwaartse trend  sinds februari zich door, wat bevestigt dat de conjunctuur verslechtert.

 

De machinebouw en de automobiel zijn de enige sectoren die hun barometer in juli zagen stijgen. In de machinebouw was de stijging beperkt zodat het nog te vroeg is om van trendommekeer in deze sector te gewagen. De barometer van de automobiel steeg in een klap tot op zijn niveau van mei. Op langere termijn is in de sector echter nog geen duidelijke trend te onderkennen.

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, markttrends en productinnovaties in de maakindustrie?
Meld u dan gratis aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren