Zoeken
 
 

Belgische composietbedrijven verenigen zich in CFK Valley Belgium


Brussel, 11 maart 2015
CFK Valley, het belangrijkste netwerk van de composietindustrie in Europa, richt samen met technologiefederatie Agoria en collectief onderzoekscentrum Sirris CFK Valley Belgium op. Hiermee krijgen Belgische bedrijven toegang tot een Europees netwerk van composietbedrijven en onderzoekers.

Composietmaterialen worden steeds vaker gebruikt als grondstof voor consumenten- of industriële producten wegens eigenschappen als sterkte, stijfheid, lichtheid en een grote vormvrijheid om producten te vervaardigen. In ons land werken een 100-tal bedrijven met composietmaterialen. De start van CFK Valley Belgium wordt vandaag bekrachtigd op de JEC-beurs in Parijs.

 

Composieten veroveren ons dagelijks bestaan

Uw reiskoffer, uw salontafel, uw racefiets, de wastafel in uw badkamer, de bumpers van uw auto, de vleugels van vliegtuigen, de structuur van een brug of windmolen, ze hebben allemaal een zaak gemeen: composietmaterialen. Zulke materialen hebben heel wat voordelen. Ze zijn sterk, isoleren goed en zijn meestal een stuk lichter dan andere materialen wat goed is voor het energieverbruik. Kortom, composieten veroveren ons dagelijks bestaan en dus ook onze industriële productieprocessen. Composieten worden vooral gebruikt in de luchtvaart, automotive, bouw, energie en sport- en vrijetijdsindustrie. Het economische centrum van de Europese composietsector bevindt zich in Duitsland. In Stade, nabij Hamburg, verenigden een honderdtal grote composietbedrijven en onderzoeksinstellingen waaronder Airbus, Fraunhofer Institut en Volkswagen zich in CFK Valley om onderzoek, business development en netwerking aan elkaar te koppelen.

 

Belgische satelliet

CFK Valley krijgt vanaf vandaag een Belgische satelliet: CFK Valley Belgium. Marc Lambotte, ceo van Agoria: 'Via CFK Valley Belgium kunnen Belgische bedrijven nieuwe contacten leggen met andere composietbedrijven en onderzoeksinstellingen, vaak wereldspelers. Het is ook een kans om aan internationale en Europese onderzoekprojecten te participeren en ons innovatiepotentieel te verbeteren.' Herman Derache, algemeen directeur van Sirris: 'Het partnership rond CFK Valley Belgium geeft onze composietindustrie toegang tot topkennis en topinfrastructuur opgebouwd in Stade. Bovendien versterkt en verenigt het nationale en regionale R&D-initiatieven zoals het composite application lab (SLC-LAB) van Sirris, dat als centrale spil tussen bedrijven en universiteiten fungeert.'

 

Vooral groei in de luchtvaart- en automobielsector

In ons land verdienen ongeveer 2.500 mensen hun brood in de composietsector. Na de financiële crisis van 2008 was het een van de economische sectoren die zich het snelst herstelden. In de voorbije twee jaren boekte de composietsector in ons land een omzetstijging van 3,5 procent. Volgens specialisten gaan met name koolstofvezelversterkte composieten een mooie toekomst tegemoet met jaarlijkse groeicijfers die tot 2020 rond de 10 procent zullen schommelen. Een groei die vooral in de luchtvaart- en automobielsectoren zal worden gerealiseerd.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren