Zoeken
 
 

Lood tijdbom voor metaalsector


18 februari 2015
Een commissie van deskundigen van het Reach Member State Committee heeft op 5 februari besloten tot uitstel over de herclassificatie van lood. Plan was om lood bij een concentratie vanaf 0,03 procent als gevaarlijk en schadelijk voor de voortplanting te waarderen. Rond de zomer zal de zaak opnieuw worden bekeken.

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen ECHA heeft vorig jaar lood aangemerkt als reproductietoxische stof, oftewel schadelijk voor de voortplanting. Als de EU-lidstaten deze herclassificatie nu overnemen, zal als gevolg van de ultra lage concentratiedrempel van 0,03 procent circa. 80 procent van alle metalen en legeringen niet meer kunnen worden gerecycled. Of slechts tegen enorme meerkosten en verlies aan metalen. In de meeste metalen zit namelijk wel een miniem loodgehalte. Zeker als het om gerecyclede materialen gaat.

 

Recycling onrendabel en onuitvoerbaar

Als bij alle inkomende metaalstromen het loodgehalte moet worden vastgesteld en die materialen moeten worden gelabeld, dan wordt recycling onrendabel en onuitvoerbaar. Alle plannen en intenties van de EU over circulaire economie kunnen bij zo'n classificatie van lood onmiddellijk de prullenbak in.

 

Lobby

Er is de afgelopen jaren stevig geageerd tegen het voornemen van de Europese Commissie. Zo betoogde de Europese recyclingindustrie dat zo'n maatregel de (circulaire) economie enorm zou schaden zonder dat de noodzaak van zo'n maatregel was aangetoond. Ongetwijfeld zal de lobby tegen de maatregel de komende maanden verder worden opgevoerd.

Lood tijdbom voor metaalsector'
In de meeste metalen zit wel een miniem loodgehalte. Zeker als het om gerecyclede materialen gaat. (Foto: archief Vraag en Aanbod)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren