Zoeken
 
 

December een spannende maand voor staalmarkt


25 november 2014
De prijs voor ijzererts is in de afgelopen weken wederom gedaald en nadert de psychologische grens van 70 dollar met rasse schreden. Alleen al de laatste week dook de prijs met 5 dollar. De oorzaak daarvan moet worden gezocht in de tegenvallende economische ontwikkeling in de EU en de aarzelende Chinese economie.

Dit concludeert Lex Coenen van het Nederlandse Novio Staal in zijn nieuwsbrief Het Staaljournaal van november 2014. De Chinese regering is zich van deze situatie bewust en heeft totaal onverwacht -en voor het eerst in twee jaar tijd- in de afgelopen week de rentes verlaagd om de economie te stimuleren. Een andere maatregel om aldaar de economie weer aan te zwengelen is het besluit, dat in bepaalde gebiedsdelen het toegestaan wordt méér dan twee huizen of appartementen te bezitten. Dat besluit zou de bouw en verkoop van onroerend goed moeten stimuleren. Die maatregelen kunnen inderdaad een gunstig effect op onder andere het staalverbruik hebben, waardoor er meer ruw materiaal nodig zal zijn.

 

Bodem bereikt

Insiders denken dan ook dat op redelijk afzienbare termijn de prijzen voor grondstoffen de bodem wel bereikt zullen hebben. Wellicht is dat de achtergrond voor het feit, dat de meeste Europese staalproducenten zich nog niet uitgelaten hebben over de prijzen voor het komende jaar. Immers de dalende grondstofprijzen nu zetten een grote druk op het prijsniveau voor het gewalste staal, maar van de andere kant heeft de duurder wordende dollar weer een dempend effect op de deze prijsdaling, omdat grondstoffen meestal in dollars gekocht worden en ertsen in euro's omgerekend dus duurder worden.

 

Uitverkoop

Enkele Chinese fabrieken daarentegen hebben signalen afgegeven dat men de prijzen voor eerste helft 2015 op het huidige niveau zal handhaven, maar officieel zijn die berichten echter niet. Intussen voltrekt zich een globale herpositionering van diverse staalfabrieken. Onlangs besloot Tata Steel haar Europese fabricage van lange producten af te stoten om zich te concentreren op vlak gewalst materiaal, terwijl eerder al SSAB en Ruukki gefuseerd zijn. In Engeland gaat het gerucht, dat Sheerness Steel (Thames Steel) wellicht gaat sluiten of naar Azië gaat verhuizen. Afgelopen week vernamen wij het gerucht, dat ThyssenKrupp niet persé negatief zou staan tegen een verkoop van haar Europese staalproductie-faciliteiten. De ceo van ThyssenKrupp AG wilde in een gesprek met Bloomberg een mogelijke verkoop namelijk niet uitsluiten. ThyssenKrupp heeft wereldwijd in totaal meer dan 160 duziend werknemers en is nog steeds een van de Duitse industriële paradepaardjes. Het Chinese Hegang (Hebei Iron & Steel Group) nam onlangs een meerderheidsaandeel in het Zwitserse Duferco. Daarmee verkrijgt Hegang meer toegang tot de Afrikaanse markt en komt het wellicht zelfs in het bezit van een nog te bouwen staalfabriek in Zuid-Afrika met een capaciteit van ca. 5 miljoen ton.

 

Afrika

Opvallend is verder dat diverse Chinese fabrieken zich meer dan voorheen concentreren op de Afrikaanse markt. Chinese contacten bevestigen ons dat men in Europa niet veel verder wil penetreren om het risico van anti-dumping maatregelen zo laag mogelijk te houden. Zo ontwikkelt zich in zijn geheel een gunstig klimaat voor de Europese staalmakers om wat aan de prijzen te gaan doen. Immers er dreigt niet wezenlijk méér importmateriaal de EU binnen te komen dus geen toenemende concurrentie, de exportpositie voor de EU staalproducenten wordt beter vanwege de goedkopere euro en daarbij hopen zij ook op betere economische ontwikkelingen binnen de Europese markt middels te verwachten stimulerende maatregelen van de diverse overheden. Zo hebben enkele Duitse fabrieken onlangs nog gepleit voor meer investeringen in de infrastructuur waarbij veel staal nodig zal zijn. December belooft zo spannend te worden.

 

Novio Staal geeft voor november 2014 de volgende circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
• Warmgewalste coils: 415 - 425

• Koudgewalste coils: 505 - 515

• Sendzimir verzinkte coils: 515 - 525

• Kwartoplaten: 515 - 530

 

In oktober 2014 waren de prijzen 0-5 euro per ton lager

December een spannende maand voor staalmarkt'
De dalende grondstofprijzen zetten een grote druk op het prijsniveau voor het gewalste staal, dit wordt gedempt door de duurder wordende dollar.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren