Zoeken
 
 

Europese sector rekent op aanhoudende groei in aluminium


Düsseldorf (DE), 28 oktober 2014
Auteur:
Franc Coenen
De Duitse aluminiumproducenten en -verwerkers zijn optimistisch, ondanks alle crisissen in de wereld. Ze hebben de productie in de eerste zeven maanden zien groeien met 3 procent en rekenen ook de rest van het jaar op een positieve ontwikkeling. Ook de Europese sector is positief.

Dat heeft de koepelorganisatie GDA bekend gemaakt op Aluminium 2014, de tweejaarlijkse beurs die van 7 tot en met 9 oktober in Düsseldorf plaatsvond. De beurs illustreert de positieve ontwikkelingen in de branche. Het bezoekersaantal steeg met liefst 13 procent tot 24.261, een record voor het evenement dat enkele jaren geleden verkast is van Essen naar het grotere beurscomplex in Düsseldorf. ‘Aluminium 2014 reflecteert de groeiende interesse in aluminium en aluminium oplossingen en toont de schitterende toekomst', aldus Oliver Bell, vice-president van Norsk Hydro ASA op de beurs. Een onderzoek onder de bezoekers wijst uit dat 60 procent van hen de komende tijd op groei van de activiteiten rekent.

 

Seinen op groei

Alle seinen lijken dus op groei te staan voor de branche, zoals ook Christian Wellner, directeur van de GDA, bekend maakte op de beurs. Een van de sectoren die het echt goed hebben gedaan, is de vervoersindustrie. Maar ook in andere sectoren, zoals de machinebouw, verpakkingen en bouw, wijzen alle indicatoren op een verdere groei van het gebruik van aluminium. In al deze industriesegmenten heeft het materiaal nog een aanzienlijk groeipotentieel. ‘In Duitsland zal daarom het productieniveau in de tweede helft van dit jaar praktisch op hetzelfde niveau liggen als in de eerste helft van 2014', aldus Wellner. Kijk je naar de twee hoofdgroepen bij de aluminiumfabrikanten, dan blijft gewalste producten veruit het grootste met een productie van 1,157 miljoen ton in de eerste helft van dit jaar. De groei bij extrusiemateriaal is echter beduidend groter, namelijk 6,7 procent tot ruim 344.000 ton.

 

Europa: helft uit recycling

Ook de Europese brancheorganisatie EAA (European Aluminum Association) is positief gestemd. Uit cijfers die tijdens de beurs werden gepresenteerd, blijkt dat het gebruik van aluminium tot 2050 per hoofd van de bevolking nog met meer dan 50 procent gaat groeien tot 36 kilo per persoon per jaar. Nu ligt dit cijfer rond de 22 kilo. Voor de platte producten rekent de EAA erop dat komend jaar de vraag alweer uitstijgt boven het recordniveau van 2007. Voor de extrusieproducten ligt dat moment nog verder weg. Voor 2015 wordt de markt ingeschat op 2.815 kiloton. Op de top van de markt in 2007 bedroeg de vraag 3.400 kilo ton. De primaire productie daalt echter continu. Europa is wel samen met Japan koploper als het gaat om recycling van aluminium. Per hoofd van de bevolking wordt in Europa 11 kilogram aluminium per jaar gerecycled, de helft van de jaarlijkse behoefte. In de Verenigde Staten ligt dit op amper 4 kilogram. De volgende editie van de beurs vindt van 29 november tot en met 1 december 2016 plaats.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren