Zoeken
 
 

Meer faillissementen in de metaalsector


Berchem, 3 september 2014
Tot op 31 augustus van dit jaar werden er 7.093 faillissementen uitgesproken. Dit is een daling van 6,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar waar er nog 7.568 werden opgetekend. De meeste bedrijven gingen failliet in de horeca, wel minder dan vorig jaar. Dat geldt niet voor de sector die metalen delen vervaardigen. In die sector gingen er in de periode januari-augustus 31 over de kop en dat waren er meer dan dezelfde periode vorig jaar.
Dit blijkt uit cijfers die Graydon op 2 september 204 bekend maakte. Voor de zomermaanden juli en augustus was er globaal sprake van een daling van ruim 18 procent.  In juli ging het om 640 uitspraken (in 2013 nog 864), voor augustus werden 489 failliete ondernemingen geteld ten opzichte van 517 in augustus 2013. In totaal legden dus 1.129 ondernemers de boeken neer, terwijl dat er in 2013 nog 1.381 en 2012 ook 1.193 waren.

 

Faillissementsgolf trekt terug 

De positieve tendens dat de faillissementengolf algemeen begint terug te trekken, lijkt bevestigd. Met uitzondering  van februari ligt het aantal faillissementsuitspraken dit jaar elke maand lager dan vorig jaar toen record na record gebroken werd, al was het verschil op maandbasis soms erg miniem. Desondanks de piek bereikt werd, blijft het faillissementsniveau nog wel hoog in vergelijking met de jaren voorafgaand aan recordjaar 2013.

 

Wallonië blijft achter 

Al zijn er toch nog regionale en sectoriële verschillen. In Vlaanderen en Brussel is de daling reeds enkele maanden ingezet, het Waals gewest kampt nog met een lichte stijging. De teller voor Vlaanderen staat na 8 maanden op 3.599 cases (-190 of -5%), voor Brussel Hoofdstad gaat het om 1.287 uitspraken (-382 of -22,9%) en tenslotte in Wallonië 2.180 cases (+95 of +4,5%).

 

Bouwsector

Bij de horeca is de trend dalend, net als in de transportsector, de handel in auto's en de kleinhandel. De bouwsector eindigt op bijna exact hetzelfde hoge niveau als vorig jaar. Bij de groothandel wordt nog een kleine toeneming opgetekend. En dat geldt ook voor de bedrijven die metalen constructiewerken en delen daarvan vervaardigen. Daarvan gingen er in de periode januari-augustus 31 overkop en dat is een fractie meer dan dezelfde periode vorig jaar.

 

Personeelsverlies

Met 16.675 jobs op de tocht ligt het personeelsverlies -2,3 procent lager ten opzichte van vorig jaar. In lijn met de faillissementsevoluties noteren we minder verloren jobs in Vlaanderen (7.175 jobs of -16%), in Brussel (3.072 jobs of -5.1%) en meer in Wallonië (6.428 of +21%).

Bron: Graydon

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren