Zoeken
 
 

Geld voor Belgische studenten CNC-techniek


Zaventem, 25 juni 2014
Auteur:
Franc Coenen
De achteruitgang in de leerlingenaantallen in het technisch onderwijs vormen een bedreiging voor Nederland én België. Want geen land kan sterk zijn zonder maakindustrie. Duidelijke woorden van Bert Maes, marketingmanager bij Haas Automation Europe, bij de uitreiking van de eerste beurzen voor studenten CNC-techniek in de Benelux.

'Haas wacht niet af', zei Patrick Goris, operationeel directeur bij Haas Automation Europe, op deze bijeenkomst. Daarom heeft de Amerikaanse machinebouwer de studiebeurzen dit jaar naar Europa gehaald. Volgens Patrick Goris laten de scholen waarvan de studenten de beurzen hebben gekregen zien dat ze serieus werk maken van het kleiner maken van de mismatch tussen onderwijs en industrie. 'Deze scholen zetten stappen om de kloof te minimaliseren. Laat dat een signaal voor de politiek zijn. Wellicht komt er ets positiefs uit voor de toekomst, maar wij kunnen niet wachten op structurele maatregelen.'

 

De Gene Haas Foundation, opgericht door Haas-oprichter Gene Haas, heeft dit jaar 200.000 euro beschikbaar gesteld aan studenten van Europese scholen. In totaal hebben 1720 studenten een beurs toegewezen gekregen, waarvan 176 uit Nederland en België. De studenten mogen de beurzen overigens alleen gebruiken om kosten te dekken die niet uit reguliere middelen gedekt worden. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom er geen beurzen aan Scandinavische landen zijn toegekend, omdat de overheden daar alle kosten vergoeden. Bert Maes benadrukte ook nog eens dat het geld bedoeld is voor de studenten en niet voor de scholen. 'We willen ze hiermee een duwtje in de rug geven en ze extra motiveren om door te gaan in het technisch onderwijs en in deze sector te blijven werken.'

 

Haas Automation Europe had onlangs 50 studenten van de scholen uit Nederland en België naar het hoofdkantoor in Zaventem gehaald, waar ze de cheques kregen uitgereikt en daarna een aantal verspaningsdemonstraties op de Haas-machines konden zien. Die maakten wel indruk, gelet op de vele opnamen die de studenten met hun smartphones maakten. Precies de gadgets die niet gemaakt kunnen worden zonder CNC-technologie, zo had Bert Maes aan het begin van de bijeenkomst nog gezegd. De vijf Belgische scholen waarvan studenten een beurs hebben gekregen, zijn KTA Brugge, TechnOV Vilvoorde, Athénée Royal de Welkenraedt, Emmaüs bovenbouw OP WEG en het Bernardustechnicum in Oudenaarde.

www.haascnc.com

Geld voor Belgische studenten CNC-techniek'
Bert Maes met de studenten van het Bernardustechnicum, een van de Belgische scholen waarvan de studenten studiebeurzen krijgen van de Gene Haas Foundation.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren