Zoeken
 
 

Ecodesigneisen voor industriële ovens nog lange weg te gaan


Brussel, 18 juni 2014
Op 6 mei vond het ecodesign consultatieforum voor industriële ovens plaats. Er werd gekeken naar mogelijke energie-efficiëntiemaatregelen voor dit type van producten.

De voorgestelde ecodesignmaatregelen waren: optimale gas/lucht ratio, betere isolatie en hitteterugwinning. Tijdens het consultatieforum werd al snel duidelijk dat eisen voor industriële ovens moeilijk met ecodesignmaatregelen kunnen worden opgelegd (vanwege de grote verscheidenheid aan processen en producten). Daarom werd besloten om de ecodesignmaatregelen uit het voorstel in te voeren via sectorspecifieke maatregelen als onderdeel van de industriële emissierichtlijn 2010/75/EU.

 

Dit zal echter enkel gelden voor ovens en installaties van meer dan 50 MW. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er gaat gebeuren met middelgrote ovens die geen onderdeel zijn van installaties van meer dan 50 MW. De kans bestaat dat ze onder het nieuwe voorstel voor de 'Medium Combustion Plant'-richtlijn zullen vallen, waarbij de focus meer zal liggen op de luchtkwaliteit. Voor de kleinste ovens in laboratoria konden wel ecodesignmaatregelen ontwikkeld worden, maar was het potentieel te laag. Voor deze ovens zullen waarschijnlijk geen maatregelen worden ingevoerd.

 

De Europese Commissie wacht nu op de laatste versie van de 'impact assessment' en zal daarna beslissen wat de definitieve plannen zijn.

 

De industriële emissierichtlijn heeft als doel de emissies te beperken om het milieu en de volksgezondheid te vrijwaren. Met deze richtlijn wordt meer op de gebruikers van de grotere ovens gefocust. Via zgn. BREFs (Best Available Techniques Reference Documents) worden eisen opgesteld voor verschillende industriële sectoren zoals staalproductie. De BREFs zijn gebaseerd op de best beschikbare technologieën en komen tot stand na overleg met verschillende experts en belanghebbenden. Industriële ovens moeten aan de eisen van de BREF voldoen, waarna de gebruiker een vergunning voor de installatie verkrijgt. De richtlijn heeft niet alleen betrekking op nieuwe installaties zoals bij ecodesign, maar ook op bijv. gerenoveerde installaties.

 

Het idee is dat nu via BREFs eisen worden gesteld m.b.t. de energie-efficiëntie van industriële ovens in grotere installaties en dat de voorgestelde maatregelen kunnen worden ingevoerd. De invoering daarvan kan nog enkele jaren duren en kan alleen gebeuren bij een herziening van de bestaande overeenkomsten.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren