Zoeken
 
 

FSC boscertificering in Vlaanderen bereikt ook steeds meer private boseigenaren


Brussel, 17 juni 2014
Momenteel is er in Vlaanderen ruim 20.000 ha bos gecertificeerd onder het FSC keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Hoewel het merendeel van deze FSC gecertificeerde bossen in eigendom zijn van regionale of lokale overheden, stijgt ook de oppervlakte FSC bos in private handen.

Begin juni traden maar liefst 21 Limburgse privéboseigenaars, met een gezamenlijke bosoppervlakte van bijna 65 ha, toe tot het FSC boscertificaat wat beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Het FSC groepscertificaat van het ANB telt nu 62 privéboseigenaars, op een totaal van 105 groepsleden, en de totale oppervlakte FSC gecertificeerd privaat bos bedraagt momenteel 296 ha.

Het nastreven van een FSC boscertificaat voor kleinere boseigenaars lijkt geen evidentie. Wanneer er echter samenwerkingsverbanden zijn, zoals de Vlaamse bosgroepen, kunnen heel wat thema's rond bosbeheer gezamenlijk aangepakt worden, waaronder het opstellen van beheersplannen, en ook het behalen van een FSC certificering.

 

De FSC certificering van de privébossen die recent toegevoegd werden aan het FSC boscertificaat van het ANB kwam er dan ook dankzij de coördinatie vanuit de bosgroep. Via de gezamenlijke opmaak van beheerplannen via bosgroepen hebben heel wat private boseigenaars een beheerplan volgens de criteria duurzaam bosbeheer. FSC certificering is een logische volgende stap.

 

"Niet alleen wordt zo zichtbaar dat het beheer conform de strengste internationale normen gebeurt", stelt Karolien Van Diest (coördinator bosgroep Zuid-Limburg), "voor het bos is de meerwaarde vooral dat de effectieve realisatie van het beheerplan sterk opgevolgd wordt. Onze ervaring leert dat dergelijke positieve stimulus de kwaliteit en de uitvoer van de beheerplannen sterk verhoogt."

Momenteel is er 20.596 ha FSC bos verspreid over alle Vlaamse provincies, en dit gaat van het kleinste FSC bos van 0,23 ha (privéboseigenaar) tot grotere boscomplexen van 2.500 ha (Zoniënwoud).

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren