Zoeken
 
 

WEG en KSB leveren motoren en pompen voor project Water-link in Walem


Walem, 10 juni 2014
De integratie van hoogrendementsmotoren is een item waar steeds meer eindklanten in de waterindustrie voor openstaan. Dat geldt ook voor een project van Water-link in Walem, waar een nieuwe drinkwaterlijn wordt aangelegd naar TMVW in Buggenhout. KSB deed hiervoor een beroep op WEG voor de levering van de motoren voor zes pompen.

Sinds mei 2010 werken AWW (Antwerpse WaterWerken) en TMVW samen onder de koepel Water-link. De complementariteit van beide ondernemingen was één van de belangrijkste redenen om met elkaar in zee te gaan. Zo staat AWW  sterk in de productie van (drink)water en heeft het ook veel industriële klanten. TMVW heeft veel minder eigen waterproductie, maar beschikt wel over een groot distributienet en bouwde heel wat expertise op in de rioleringssector. Tot voor de structurele samenwerking, kocht TMWV het overgrote deel van zijn drinkwater aan bij Vivaqua. Sinds beide watermaatschappijen onder dezelfde koepel vallen, is het logisch dat TMVW voor zijn drinkwater terecht kan bij AWW.


Capaciteit uitbreiden

Om die levering nog te verbeteren, besliste AWW om in zijn productiecentrum in Walem (bij Mechelen) te investeren. In een eerste fase is vanaf september 2012 gestart met de bouw van een nieuw pompstation in Walem. Na de realisatie van de nodige verbindingsleidingen moet dit pompstation het debiet vanuit Walem richting TMVW opvoeren tot een piekcapaciteit van 165.000 m³ per dag. Hiertoe werden zes nieuwe pompen in het pompstation geïnstalleerd. Het geheel moest bedrijfsklaar zijn tegen september 2013 en die timing kon door KSB en WEG Benelux ook probleemloos worden gerespecteerd.
In een tweede fase zal een nieuwe productie-eenheid met een capaciteit van 150.000 m³ per dag in Walem opgetrokken worden. Deze zal de bestaande klassieke lijn vervangen. Door de nieuwe fabriek flotatie, dubbel-laagsfiltratie, actieve koolfiltratie gevolgd door UV-desinfectie, zal AWW over voldoende productiecapaciteit beschikken om haar partners met water van hoge kwaliteit te bevoorraden. Voor de eerste fase schreef AWW begin 2012 een aanbesteding uit voor de levering van de pompen. Die werd binnengehaald door KSB.


Hoogrendementsmotoren
KSB levert voor dit project zes pompen (inclusief motoren) aan. Het gaat om vrij grote pompen, die de capaciteit van 6815 m³ perfect aankunnen. Elke pomp beschikt over een motor met een vermogen van 315 kW. Jan Van Laer is namens KSB bij het project betrokken. 'Bij de toewijzing van deze opdracht speelde het prijscriterium uiteraard een belangrijke rol, maar de klant nam ook de langetermijnkosten en het rendement zorgvuldig onder de loep. Daarom vroegen zij ons om bij de motorkeuze niet te opteren voor standaardmotoren, maar wel voor IE3-motoren (IE staat voor International Efficiency, nvdr).' Eigenlijk moeten pas vanaf 1 januari 2017  alle motoren van 0,75 kW tot en met 375 kW voldoen aan de IE3-normering, maar Water-link denkt nu - terecht - dus al op lange termijn.


Soepelheid in levering

Om aan de vraag van Water-link te kunnen voldoen, ging KSB de markt op. 'Bedoeling was een partner te vinden die dergelijke motoren kon leveren. Belangrijk was ook dat de motoren zich leenden voor frequentieregeling. Al snel kwamen we terecht bij WEG, een bedrijf waarmee we vroeger al hadden samengewerkt. Dat was toen vooral voor industriële projecten, ook voor exportmarkten. Nu sloegen we voor het eerst de handen ineen voor een project in de drinkwatermarkt. Wij hechten bij de toekenning vooral belang aan de prijs, het rendement en de soepelheid inzake leveringen.'


Motoren

Sinds juni 2011 is een wet van kracht die bepaalt dat standaard elektromotoren tussen 0,75 en 375 kW aan een hogere efficiency (IE2) moeten voldoen. WEG voert al motoren in het productgamma die twee stappen (IE4) verder gaan. Aangezien er in dat geval gebruik wordt gemaakt van permanent magneten, moeten deze bij de meeste concurrenten worden aangestuurd door een frequentieregelaar.


Pomptype

De pompen die KSB in het project integreerde, zijn typische drinkwaterpompen van het model Omega. Jan Van Laer: 'De langsgedeelde, eentraps centrifugaalpompen staan voor hoge prestaties op het gebied van watertransport. Ze kenmerken zich door hun veelzijdigheid en de mogelijkheid om hoge energiebesparingen te kunnen realiseren.  Ze zijn heel geschikt voor het verpompen van schoon, ongezuiverd, afvalwater en zeewater. Het verpompen gebeurt met de geringst mogelijke weerstand, waardoor de energie- en levenscycluskosten van de installaties dalen.' 

 

'De royaal bemeten componenten en de vlotte werking verzekeren een gunstige en slijtagearme functionering. Het onderhoudsvriendelijke ontwerp maakt een snel onderhoud mogelijk en waarborgt korte uitvaltijden. De CFD-geoptimaliseerde grafieken garanderen hoge rendementen en heel gunstige NPSH-waarden.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren