Zoeken
 
 

ArcelorMittal: 'Vraag naar staal in Europa trekt sterker aan dan verwacht'


Luxemburg (L), 13 mei 2014
Staalconcern ArcelorMittal denkt dat de vraag naar staal in Europa dit jaar sterker aantrekt dan eerder werd gedacht. De crisis in Oekraïne zorgt echter voor een krimp in Rusland en de staten van de voormalige Sovjet-Unie, zo meldde het concern recent bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

ArcelorMittal verwacht dat de vraag naar staal in Europa dit jaar met 2 tot 3 procent gaat groeien. Eerder werd gerekend op een toename van hooguit 2,5 procent. De crisis in Oekraïne leidt in de voormalige Sovjet-staten waarschijnlijk tot een 2 procent lagere staalvraag, waar eerder nog werd gerekend op een kleine groei. In de Verenigde Staten is dit jaar naar verwachting 3,5 tot 4,5 procent meer staal nodig dan in 2013. De prognose voor de wereldwijde groei van de staalvraag is verlaagd tot tussen 3 en 3,5 procent. Dit percentage lag enige tijd geleden nog een half procentpunt hoger. De verlaging komt omdat Arcelor een minder sterke groei voorziet in China (3 tot 4 procent). Hier zwakt de huizenbouw af.


Bemoedigend

‘De vooruitzichten op groei in onze kernmarkten in Europa en de VS zijn bemoedigend', zei bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal in een toelichting op de resultaten van het vorige kwartaal. Volgens hem wijzen die op het herstel van de staalmarkten, terwijl eerder doorgevoerde bezuinigingen hun vruchten afwerpen. Arcelor boekte vorig kwartaal een omzet van 19,8 miljard dollar (14,3 miljard euro), waarmee de opbrengsten een fractie hoger waren dan in de eerste drie maanden van 2013. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 12 procent tot 1,75 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 205 miljoen dollar, tegen 345 miljoen dollar een jaar eerder en 1,2 miljard dollar in het voorgaande kwartaal.


Bedrijfsresultaat

ArcelorMittal hield vast aan de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar verbetert tot circa 8 miljard dollar, tegen bijna 7 miljard dollar vorig jaar. Daarbij rekent het concern erop dat de leveringen van staal in 2014 met ongeveer 3 procent toenemen. Verder gaat Arcelor ervan uit dat de rentelasten uitkomen op ongeveer 1,6 miljard dollar en de investeringen tussen 3,8 en 4 miljard dollar zullen bedragen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren