Zoeken
 
 

Hoe 4D-printing de maakindustrie op zijn kop zet (met filmpje)


Brussel, 2 april 2014
Voorwerpen die je zo programmeert dat ze zichzelf samenstellen? Producten die hun vorm automatisch aanpassen als de omstandigheden dat vereisen? Als het van Skylar Tibbits afhangt, is dit binnenkort schering en inslag.

 In zijn Self-Assembly Lab in het Massachusetts Institute of Technology (MIT) sleutelt hij hard aan de doorbraak van slimme productietechnologieën op grote schaal. Op woensdag 21 mei doet Tibbits zijn visie uit de doeken op de MIT Europe Conference in Brussel.

 

De teller voor Skylar Tibbits' TED-talk over 'The emergence of 4D printing' staat al op meer dan 1.600.000 views, op YouTube zijn dat er nog eens 400.000. In een dikke acht minuten vertelt de architect/designer/computerwetenschapper/kunstenaar op boeiende wijze hoe hij de toekomst voor de maakindustrie ziet. En dat is er één in 4D.

 

 

Shift naar slimmere productie

Binnenkort zullen de huidige, vaak intensieve en inefficiënte montagetechnieken volgens Tibbits meer en meer plaatsmaken voor productietechnologieën die bedrijven in staat stellen ‘slimme' objecten te printen: voorwerpen die zichzelf kunnen omvormen of opbouwen. Als voorbeeld noemt hij een geprinte, ‘adaptieve' waterleiding die zelf kan aanvoelen of ze groter of kleiner moet worden, om zo meer of minder water door te laten. Of die zelfs een golvende vorm kan aannemen om een stroming op te wekken.

 

Zelfassemblage via 4D-printen

Samen met andere wetenschappers, ontwerpers en ingenieurs onderzoekt Tibbits in het Self-Assembly Lab van het MIT in Cambridge-Boston hoe materialen zo te programmeren zodat ze zichzelf bouwen en aanpassen. Via 4D-technologie laten de onderzoekers losstaande delen zichzelf via onderlinge interactie opbouwen tot een geordende structuur. Daarbij volstaat het om passieve energie (warmte, trilling, lucht, zwaartekracht of magnetisme) toe te voegen om vormen op grotere schaal te laten overgaan in andere.

 

Reëel potentieel

Tibbits ziet op korte termijn een enorm potentieel voor zelfbouwende objecten in productie op macroschaal, met concrete, intelligentetoepassingen in de materiaalkunde, de software, de robotica, de maakindustrie, de transportsector, infrastructuur, bouw, biologie en kunst, en zelfs in de ruimte. In zijn TED-talk nodigt Skylar Tibbit de industrie uit hem hierin te volgen.

 

MIT Europe Conferentie

Om de man zelf te horen vertellen over zelfbouwende en herconfigureerbare producten en systemen, hoeft u niet helemaal naar Boston.Op 21 en 22 mei komt Skylar Tibbits samen met andere topwetenschappers van de prestigieuze Amerikaanse technische universiteit MIT richting Brussel voor de MIT Europe Conference. Dit jaar staat de bijeenkomst volledig in het teken van ‘Advanced Manufacturing & New Urbanism'. Reserveer nu al uw plaats op de MIT Europe Conference 2014 en ontdek alle andere sprekers op www.mit-europe.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren