Zoeken
 
 

Pleidooi voor behoud staalindustrie in Europa


Brussel, 26 maart 2014
Auteur:
Ruud Peijs
Vierenzestig ceo's van Europese staalbedrijven hebben in een manifest de politiek en de Europeanen zelf opgeroepen om de staalindustrie voor Europa te behouden. ‘Stop ermee om van Europa een industrieel museum te maken. Staal vormt de ruggengraat van de economie, het is essentieel dat staal in Europa zelf geproduceerd blijft worden.'

Het manifest staat centraal tijdens de vierde Europese Staaldag die op 15 mei wordt gehouden op de Kunstberg in Brussel. In Europa geproduceerd staal vormt ‘het fundament onder de Europese economie en belangrijke waardeketens zoals de auto-industrie, de bouw en de machinesector.' Tegelijk is de sector onmisbaar voor het behoud van vaardigheden, werkgelegenheid en banengroei maar ook voor de bescherming van het milieu en energiebesparing. De staalindustrie in Europa telt 350 duizend hoogwaardige banen en nog eens 1,5 miljoen banen in sectoren die afhankelijk zijn van staal. Jaarlijks wordt op meer dan 500 locaties 170 miljoen ton staal geproduceerd, wat een omzet van 170 miljard ofwel 1,4 procent van het BNP in de EU oplevert. Toch is sinds 2007 al 15 procent van de werkgelegenheid verloren gegaan en is het productieniveau met 20 procent ingezakt. In die periode is de staalindustrie ook geconfronteerd met gasprijzen die inmiddels drie keer zo hoog liggen als in de VS terwijl dat voor de elektriciteitsprijzen het dubbele is.

 

Staal in het hart

De Europese staal- en ijzerkoepel Eurofer, die de actie coördineert, wijst er op dat staal niet weg te denken is uit het dagelijkse leven. Er is geen huis, geen auto, geen trein, geen vliegtuig maar ook geen lepel zonder staal. Staal is ook nodig om windenergie op te wekken. ‘Houd staal dan ook in het hart van de Europeanen en behoud het als basis voor de Europese economie.' Om dat te bereiken moeten in de eerste plaats industrie-, milieu- en klimaatbeleid weer met elkaar in evenwicht worden gebracht. Dat betekent met name concurrerende energieprijzen en technisch en economische haalbare klimaatdoelen. In dat kader moeten ook de regels voor de handel in CO2-emissies met spoed op de schop. Daarnaast moeten de administratieve lasten omlaag en dienen er stimulansen te komen voor bedrijven om in de staalsector te investeren.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren