Zoeken
 
 

Aanhangwagenbouwer actief in toelevering na ontstaan overcapaciteit door modernisering


Berlaar, 4 april 2024
Auteur:
Jerom Rozendaal
Na de modernisering van het machinepark en de automatisatie van de productie is aanhangwagenbouwer BCW uit Berlaar ook actief geworden in de toelevering. 'Wij hebben sinds een jaar een overcapaciteit en zijn gestart met metaalbewerking voor derden', verklaart zaakvoerder Jan Van der Veken op de D2M vakbeurs op Kortrijk Expo.

'Wij produceerden tot vorig jaar zeer ambachtelijk. We hadden een verouderd machinepark en veel gebeurde met de hand', leidt Jan Van der Veken, gedelegeerd bestuurder van aanhangwagenbouwer BCW uit Berlaar, de recente metamorfose van zijn bedrijf in.

 

Van der Veken nam het bedrijf achttien jaar geleden over en zag de concurrentiepositie zienderogen verslechteren doordat concurrenten wel meegingen met de tijd en met automatisering de productiekosten drukten. 'Het was het bedrijf leegzuigen of volledig moderniseren.'

 

Modernisering en automatisering

Het bedrijf koos voor de tweede optie. Naast het oude machinepark, dat voorlopig ook behouden blijft, werd het machinepark grondig vernieuwd. Een investering waar zo'n miljoen euro mee gemoeid was. Als eerste kwam een CNC-ponsmachine en daarna een 5-assigge CNC-gestuurde kantbank. 'We zochten toeleveranciers voor ons nieuwe model aanhangwagen, maar konden geen geschikte bedrijven vinden die platen van zes meter konden ponsen in de verre regio. Na grondig onderzoek en denkwerk hebben we besloten om de machines zelf te kopen', vertelt de ondernemer.

 

De update van het machinepark ging met een grondige automatiseringslag gepaard. ‘Door het koppelen van de configurator in het CAD-systeem (Inventor) aan de software van de machines (TruTopsBoost) kunnen we de automatisch gegenereerde 3D-CAD-bestanden rechtstreeks laten binnenkomen in de machinebesturingen. Zo kunnen we plooiprogramma's laten genereren, precisie-ontvouwingen ophalen en economisch nesten voor het ponsen.'

 

Overcapaciteit vullen met werk voor derden

Alhoewel de markt de voorbije jaren moeilijk was, slaagde BCW er in de afzet te verhogen van tweehonderd naar driehonderd aanhangers per jaar. Het doel is om op termijn naar achthonderd aanhangwagens door te groeien. De aanhangwagens van BCW zijn vooral populair onder tuinaanleggers, bouwaannemers en dakwerkers.


Met de eigen productie is momenteel maar een beperkt percentage van de capaciteit van de plaatbewerkingsmachines benut. 'De rest vullen we met werk voor derden', vertelt Van der Veken, die naast aanhangwagenbouwer zo ook toeleverancier is geworden.

 

Het verklaart ook zijn aanwezigheid op de D2M beurs in Kortrijk vorige week. De ondernemer, die voor het eerst op een beurs stond, verbaasde zich onder andere over het netwerkgehalte op de beurs. 'Niet alleen de bezoekers zijn potentiële klanten, ook de standhouders onderling netwerken veel met mogelijke samenwerking tot gevolg.'

 

Potentiële klanten op de beurs

Bij dit netwerken met andere standhouders heeft hij een aantal interessante contacten opgedaan. Zo heeft een verkoper van tweedehandsmachines contact gelegd voor bewerkte platen. 'Om bijvoorbeeld de ingedeukte wanden van frees- of draaibanken te vervangen voor verkoop', vertelt Van der Veken. 

 

Een jaar na de modernisering van het machinepark en een verregaande automatisering van de productie, is hij intern nog niet uit ontwikkeld. 'De komende tijd willen we onze productie verder digitaliseren en optimaliseren en onder andere ook offertes automatisch door het systeem laten generen op basis van de beschikbare input', besluit de ondernemer-metaalbewerker.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren