Zoeken
 
 

Vlaamse Regering steunt innovatie in waterstofindustrie


27 maart 2024
De Vlaamse Regering voorziet zeven miljoen euro voor de ondersteuning in innovatie in de Vlaamse waterstofindustrie. Deze middelen zullen gebruikt worden om de samenwerking tussen de onderzoeks- en bedrijfswereld te vergroten en op elkaar af te stemmen.

Vlaio stelt dat een meer gecoördineerd Vlaams waterstofprogramma zal leiden tot een toename van industriële toepassingen van de waterstofexpertise in Vlaanderen. Vlaanderen heeft daardoor de mogelijkheid om uit te groeien tot een koploper in Europa op specifieke gebieden.

 

Onderzoek afstemmen op behoeftes bedrijven

Het onderzoek naar de mogelijkheden van waterstof in de industrie wordt uitgevoerd door Vlaamse kennisinstellingen en universiteiten. Dit onderzoek dient echter beter aan te sluiten bij de behoeften van Vlaamse bedrijven. Een gecoördineerde aanpak is daarvoor noodzakelijk.

 

WaterstofNet, het kennis- en samenwerkingsplatform rond waterstof in Vlaanderen, heeft alle R&D-activiteiten rond waterstof in Vlaanderen geïnventariseerd. Deze inventaris werd gebruikt voor een intensieve matchmaking tussen onderzoeksgroepen en technologiebedrijven in de waterstofindustrie. Het resultaat toont aan dat Vlaanderen enkele unieke troeven heeft op het gebied van waterstof en dat het op specifieke gebieden kan uitgroeien tot koploper in Europa. Om dit te bereiken, ondersteunt de Vlaamse Regering samenwerkingen tussen de onderzoeks- en bedrijfswereld.

 

Zeven miljoen euro voor gezamenlijke projecten

De minister van economie en innovatie stelt zeven miljoen euro ter beschikking voor de ontwikkeling van gezamenlijke onderzoeksprojecten in 2024, die vanaf 2025 kunnen starten. WaterstofNet zal de samenwerkingsverbanden begeleiden, in nauwe samenwerking met de speerpuntclusters.

 

Deze impuls voor onderzoek naar waterstoftechnologie versterkt de kennis en expertise van de kenniscentra en bedrijven in Vlaanderen op dit gebied, waardoor Vlaanderen zich sterker kan profileren op het gebied van innovatie in Europa. De plannen van Europa en Vlaanderen rond waterstof zijn ambitieus, maar er is nog aanzienlijke innovatie nodig om ze technisch en economisch haalbaar te maken. Deze positieve impuls bevordert de samenwerking tussen de wetenschappelijke wereld en de industrie om een grotere impact te realiseren. Dit stelt ons in staat om kennis en expertise ook te exporteren naar regio's met veel zonne- of windenergie, om duurzame waterstof te produceren.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren