Zoeken
 
 

Ontslag van duizend mensen of faillissement bij Van Hool


Lier, 13 maart 2024
Meer dan duizend arbeidsplaatsen staat op de helling bij de Lierse busbouwer Van Hool dat in zwaar weer verkeerd. Als er niet binnen drie weken externe financiering gevonden wordt ter waarde van 45 miljoen euro dreigt er zelfs een faillissement.

Dit jaar zullen er 834 werknemers moeten verdwijnen bij bus- en trailerbouwer Van Hool van Lier, de komende vier jaar 1.116 mensen. In totaal werken er 2.400 mensen. Dat liet de Nederlandse crisismanager van het bedrijf Marc Zwaaneveld weten na een bijzondere ondernemingsraad op 11 maart.


De Nederlander stelde de voorbije weken een herstructureringsplan op. In dit plan wordt de productie van touringcars naar Macedonië verschoven waar de werknemers een vijfde verdienen van hun Belgische collega's. Vorige week werd al bekend gemaakt dat Van Hool helemaal stopt met het produceren van stadsbussen omdat deze activiteit onrendabel is.

 

Toeleveranciers voorzichting  

Het herstructureringsplan van Zwaaneveld is gebaseerd op de voorwaarde dat het Lierse maakbedrijf de komende twintig dagen 45 miljoen euro extern kapitaal aantrekt. Dat is nodig om de lonen uit te betalen en vertrouwen van klanten en toeleveranciers te herstellen. De laatste zouden volgens bronnen in De Tijd alleen nog maar onderdelen aan Van Hool willen leveren als deze vooruit betaalt.

Als de externe financiering, waarvoor gekeken wordt naar de banken en de Vlaamse overheid, niet rondkomt, dan dreigt het faillissement voor Van Hool. In dat geval zullen 4.100 mensen in Macedonië en België hun werk verliezen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren