Zoeken
 
 

Indiening eerste CBAM-verslag met een maand verlengd


6 februari 2024
Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) van de EU vereist uitgebreide rapportageverplichtingen van EU-importeurs van CBAM-goederen. In 2026 zal een CO2-heffing worden opgelegd aan geïmporteerde goederen. Nu moet al gerapporteerd worden over de invoer, maar dat verloopt niet vlot en daarom is extra tijd gegeven.

Dat meldt Agoria. Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) van de EU vereist uitgebreide rapportageverplichtingen van EU-importeurs van CBAM-goederen. In 2026 zal een CO2-heffing worden opgelegd aan geïmporteerde goederen. Tot die tijd, tijdens de CBAM-overgangsperiode, zijn CBAM-rapporten vereist sinds oktober 2023. Ze moeten elk kwartaal worden ingediend via het CBAM-overgangsregister - tot één maand na het einde van elk kwartaal.

 

De deadline voor de eerste CBAM-rapportage voor het vierde kwartaal van 2023 was dus 31 januari 2024.

 

CBAM is een prijscorrectie bij import in de EU van onder andere goederen van staal en aluminium, gebaseerd op de CO2-uitstoot in het productieproces buiten de EU. Met deze prijscorrectie ondervinden producenten binnen de EU, die moeten betalen voor hun CO2-uitstoot, niet langer een concurrentienadeel door import uit landen waar lagere klimaatnormen gelden. 

 

Verzoek om uitgestelde indiening

Kort voordat de deadline van 31 januari 2024 verstreek, werd de mogelijkheid van een onvoorwaardelijke verlenging toegekend. De Europese Commissie kondigde dit op 29 januari 2024 aan in een mededeling over technische problemen in verband met het overgangsregister voor CBAM.

 

Het verzoek om een verlenging kan worden ingediend via het overgangsregister van CBAM. Hiervoor is vanaf 1 februari 2024 een nieuwe functie "voor het aanvragen van een uitgestelde indiening" beschikbaar onder "Mijn kwartaalrapportages". Deze functie zal automatisch 30 dagen extra tijd geven om het CBAM-rapport in te dienen.

 

Deze optie is alleen beschikbaar als er op 1 februari nog geen rapport werd ingediend. Voor bedrijven die al een rapport hebben ingediend, is het nog steeds mogelijk om de ingediende gegevens te corrigeren voor 31 juli 2024, maar in deze situatie gaat het dus om een correctie en niet om een uitgestelde indiening van een rapport.

 

De mededeling van de Europese Commissie stelt ook dat het te laat indienen van een CBAM-rapport als gevolg van systeemfouten niet mag leiden tot sancties zolang de indiening plaatsvindt onmiddellijk nadat deze fouten zijn verholpen.

 

Technische problemen in het CBAM-register

Deze aankondiging volgt op technische problemen bij het indienen van CBAM-rapporten via het overgangsregister van CBAM. Volgens de Europese Commissie zijn verschillende douanesystemen van de EU en functies van het CBAM-register getroffen door "een incident". De Europese Commissie werkt aan een oplossing voor deze problemen. Op 29 januari 2024 was het CBAM-register beperkt beschikbaar vanwege onderhoudswerkzaamheden.

 

In het algemeen ondervinden rapporterende bedrijven problemen met de registratie, de werking van het systeem en de gegevensinvoer in het CBAM-register, wat de tijdige indiening van de vereiste gegevens bemoeilijkte.

 

CBAM-rapportageverplichtingen

De CBAM-rapportageverplichtingen zijn vastgelegd in de EU Uitvoeringsverordening 2023/1773. Deze regels zijn in augustus 2023 aangenomen. Ze zijn van toepassing in de overgangsperiode van oktober 2023 tot december 2025.


Ondernemers met vragen hierover kunnen contact opnemen met Senior Expert Internationale Handel Kevin Verbelen van Agoria.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren