Zoeken
 
 

Zelfherstellende zuignappen geven minder onderhoud


9 januari 2024
Het Brubotics (Human Robotics Research Center) team aan VUB-imec (BE) heeft een zelfsluitende en zelfherstellende zuignap ontwikkeld die veel duurzamer is dan die vandaag in de industrie gebruikt worden. 

Om de verdere ontwikkeling te ondersteunen, vielen ze in de prijzen met het project Self-closing sustaiNable vAcuum cuPs (Snap) bij de oproep ‘Belgium Builds Back Circular' door FOD Economie en Volksgezondheid naar innovatieve projecten met een circulaire dimensie.

 

Industriële zuignappen worden onder andere gebruikt in grote magazijnen om bestellingen uit te pikken. Ze worden op een robotarm geïnstalleerd en bediend door vacuüm generatoren om goederen aan te zuigen en op te pikken. Bij intens gebruik slijten de zuignappen snel en moet de robotarm stilgelegd worden voor onderhoud.

 

'Dankzij Snap kan dit onderhoud veel langer uitgesteld worden, de nieuwe zuignaptechnologie biedt namelijk drie innovaties. Ten eerste zijn ze gemaakt van een zelfherstellend materiaal en moeten ze bij perforatie of scheuren niet vervangen worden. Ten tweede zijn ze zelfsluitend, waardoor de compressoren aanzienlijk minder zuigkracht moeten leveren, en dus veel minder stroom zullen verbruiken. Finaal zijn ze ook volledig recyclebaar', zegt professor robotica Bram Vanderborght.

 

'Met dit project gaan we met industriële partners aan de slag om deze technologie snel te integreren in de praktijk', voegt Simon Beckers toe, business developer bij Brubotics. 'Designbureau Voxdale zal ons helpen de zuignappen op grote schaal te produceren. De industriële integrator Hupico zal de zuignappen installeren bij vijf bedrijven om ze uit te testen in een aantal reële toepassingen.'

 

Het zelfherstellende materiaal waaruit de zuignappen zijn vervaardigd, werd reeds acht jaar geleden door Seppe Terryn ontwikkeld in een samenwerking tussen Brubotics en de onderzoeksgroep Physical Chemistry and Polymer Science.

 

'Door jarenlang in te zetten op fundamenteel onderzoek, kunnen nu een hele waaier aan toepassingen geïmplementeerd worden in allerlei maatschappelijke niches, en dat is een grote return on investment voor de federale overheid', besluit Beckers.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren