Zoeken
 
 

Belgische industrie profiteert van aankoop F-35


12 december 2023
Afgelopen weekend werd er bij Lockheed Martin in Amerika de eerste F-35 gepresenteerd voor de Belgische luchtmacht. De gevechtsvliegtuigen komen met compensatieopdrachten voor de Belgische maakindustrie.

België heeft 34 F-35's besteld bij het Amerikaanse Lockheed Martin ter vervanging van de huidige F16's. Alexander De Croo, premier van België, benadrukte het strategische belang van de aankoop.

 

Dat strategische belang ligt niet alleen op militair gebeid, ook de Belgische economie profiteert. Doordat diverse Belgische maakbedrijven compensatieopdrachten ontvangen voor onderdelen voor de gevechtstoestellen, meent de Belgische regering dat de investering zichzelf zal terugverdienen.

 

Compensatieopdrachten

Zakenblad De Tijd onthulde diverse compensatieopdrachten die mede dit weekend getekend werden. Zo ontving Sabca uit Brussel een contract ter waarde van vijfhonderd miljoen euro voor de productie van composietmateriaal en onderdelen van de vleugels van het toestel.

 

Lokale werkgelegenheid 

Safran Aero Boosters (SAB) zou dan weer een memorendum of understanding hebben getekend met vliegtuigmotorenfabrikant Pratt en Whitney voor de productie van motoronderdelen voor de F-35. SAB werk samen met het Vlaamse bedrijf BMT. ‘Dit project zal ook belangrijk zijn voor de lokale economie. We zullen niet alleen hooggeschoolde ingenieurs moeten aanwerven, maar ook arbeiders die aan de productielijn staan', zegt SAB-SEO François Lepot in De Tijd.


Een derde contract, dat naar verwachting dit jaar nog gefinaliseerd wordt, is er voor BeLightning, een consortium van Sonaca, Asco en Sabca voor de productie van vliegtuigstaartonderdelen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren