Zoeken
 
 

Nog geen teken van ommekeer voor machinebouwers


10 november 2023
In het derde kwartaal van 2023 ontving de Duitse machinebouw-industrie nominaal negen procent minder orders dan in dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitsland daalden met acht procent, terwijl die uit het buitenland met negen procent daalden.

In de eerste drie kwartalen van 2023 daalden de ontvangen orders in totaal met zeven procent. De binnenlandse orders waren twaalf procent en de buitenlandse orders vijf procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In reële termen betekent dit een daling van twaalf procent.

 

'Er is nog steeds geen teken van een ommekeer in de inkomende orders in de Duitse machinebouw-industrie', zegt Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers), in een reactie op de resultaten. Het lage investeringsniveau heeft gevolgen voor de hele wereldeconomie. Hoge rentetarieven en kosten vertragen de investeringen in Duitsland en Europa als geheel. De consumentenvraag concentreert zich vooral op diensten. De voorraadniveaus, die veel bedrijven hebben opgebouwd tijdens de periode van uitgesproken aanbodknelpunten, nemen nu weer af. De druk op de kosten neemt echter weer toe. De druk op de kosten neemt echter af nu de inflatie begint te dalen en ook de prijzen voor energie, grondstoffen en halffabricaten dalen.

 

De buitenlandse orders uit Europa en Azië lopen momenteel terug. Vooral de Chinese economie is momenteel zwak. Het land kampt met een lage consumentenvraag en een worstelende vastgoedsector. De Amerikaanse economie is daarentegen veerkrachtiger en het land bestelt momenteel zelfs meer dan China.

 

'De grote orderportefeuille helpt ons opnieuw door deze moeilijke tijden heen', zegt Schäfer. De nominale omzet blijft stijgen met dubbele cijfers van veertien procent, hoewel de groei geleidelijk afvlakt. De bezettingsgraad daalde in oktober van dit jaar opnieuw licht, van 90,5 procent in juli naar 88,5 procent. Aan het einde van de eerste helft van het jaar telde de sector 65.000 werknemers.

 

'Onder deze omstandigheden kunnen we onze productieprognose van tien procent groei in het lopende jaar herbevestigen', concludeert Schäfer. De ontwikkelingen in het komende jaar worden echter gekenmerkt door grote onzekerheid.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren