Zoeken
 
 

JÖRG Machines positief gestemd: ‘Zien doet kopen’


24 oktober 2023
Ondanks een voorzichtige marktstemming is Reinhard Reincke positief over de markt. Het najaar is traditioneel de tijd van de beurzen en ‘zien doet vaak kopen’, stelt de directeur-eigenaar van JÖRG Machines op de Metavak-beurs in Gorinchem, Nederland vorige week.

‘Het was een goede beurs, met veel kwalitatieve bezoekers. We hebben de nodige aanvragen gehad en zijn deze aanvragen nu aan het opvolgen', vertelt Reinhard Reincke terugblikkend op Metavak vorige week. Op de beurs in Gorinchem sprak Reincke al van een ‘luwe marktstemming die voorzichtig doorbroken wordt'. De beurzen spelen daarbij een belangrijke rol. ‘Bedrijven komen op de beurs in aanraking met machines en krijgen dan ook weer zin op iets te kopen', vertelt de bouwer en importeur van plaatbewerkingsmachines uit Dodewaard.

 

De hoge rentes, economische teruggang in China en geopolitieke spanningen, hebben de druk van  de metaalsector gehaald. Een rustigere periode betekent ook dat bedrijfseigenaren en beslissers meer tijd hebben voor beursbezoek. Mogelijk speelt ook het jaareinde een rol bij de toegenomen activiteit op de markt: ‘Rond deze periode hebben bedrijven een redelijk beeld van de te verwachten omzet en hieruit kan blijken dat er toch geld beschikbaar is voor een investering', stelt Reincke.

 

JÖRG Machines legt zich enerzijds toe op de productie van eigen machines en anderzijds is het importeur voor een aantal Europese merken in Nederland en de Belenux. ‘Zo'n veertig procent van de verkoop vloeit voort uit de eigen machinebouw, terwijl zo'n 60 procent voor rekening komt van handelsmachines', verduidelijkt Reincke. e ondernemer is sinds 2004 eigenaar van Jörg Machines waarvan de geschiedenis terug gaat naar het jaar 1932 toen Henk Jörg uit Amersfoort zijn gelijknamige machinefabriek startte. In 1994 ging Jörg failliet waarna Reincke de merknaam in 2004 uiteindelijk overnam.

 

Hij begon in Rhenen met drie mensen en verhuisde hetzelfde jaar nog naar daar waar het bedrijf nu ook zit, Dodewaard. ‘Daar maakten we toen voornamelijk machines (zetbanken, slagscharen, kraalmachines, walsen) voor de loodgieter/installateur. In die tijd maakte een loodgieter nog alles zelf. Maar in 2004 zag je al een kentering in de loodgietersmarkt, die de productie van zijn dakgoten en dergelijke steeds vaker uitbesteedde.

 

Specialisatie

Reincke zag deze ontwikkeling aankomen ging zich richten op vier sectoren: Loodgietertoeleveranciers; Isolatiebedrijven; Luchtkanalenindustrie en Dak- en wandbeplating. ‘Dat zijn nu nog steeds onze belangrijkste doelgroepen', vertelt de ondernemer die op de Metavakbeurs in Gorinchem een breed assortiment van zijn machines had meegenomen. Zo stond er bijvoorbeeld een kleine wals (JÖRG Plaatwals 5512) die door isolatiebedrijven gebruikt wordt voor het walsen van dun plaatmateriaal dat op de isolatie bevestigd wordt en waterdichtheid garandeert. Ook had de ondernemer de NOSSTEC 8266 12-30 Plaatwals meegenomen die wordt gebruikt voor dikkere platen, de SCHECHTL MAX 310 CNC-S zwenkbuiger en een JÖRG Guillotineschaar.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren