Zoeken
 
 

Europese technologische maakindustrie stagneert


8 november 2023
Het algemene beeld is dat er in 2023 een stagnatie is van de activiteit (ondanks de stijgende omzet) van de Europese technologische maakindustrie en dat we in 2024 weer zullen aanknopen met een zeer lichte en fragiele groei.

Dat stelt Orgalim (Europe's Technology Industries), de Europese overkoepelende federatie van de sectoren metaalproducten, elektronica & ICT, elektrotechniek en machinebouw, waar onder andere Agoria lid van is. De economisten namen de activiteit en de evolutie van de omzet in de 4 hierboven geciteerde deelsectoren onder het vergrootglas:

agoria Foto: Agoria

 

De Europese metaalproductensector zou in 2023 groeien met vijf procent. Maar deze omzetstijging is helemaal te danken aan de toename van de verkooprijzen. Deze sector is zeer afhankelijk van de aankoop van staal & non-ferro en energie en zag daardoor zijn kosten sinds 2022 gigantisch toenemen. Deze kostenstijgingen werden deels doorgerekend in de verkoopprijzen. Heel wat bedrijven zoals gieterijen en bedrijven uit de eerste verwerking zitten in 2023 nog lang niet op de productiecapaciteit van februari 2022 bij het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

agoria Foto: Agoria

 

De Europese elektronicasector doet het na twee moeilijke jaren iets beter in 2023. Deze sector kruipt uit het dal dat werd bereikt in 2021 toen als gevolg van de coronacrisis heel wat problemen ontstonden met de productie en de levering van semi-conductoren op de wereldmarkt. Deze problemen zijn zeker nog niet achter de rug (de vraag naar PC's bijvoorbeeld stortte zwaar in), maar wegen toch minder op de activiteit dan in de voorbije jaren. 

 

agoria Foto: Agoria

 

 De omzet in de Europese elektrotechnieksector groeide in 2023 met zeven procent, maar als we er rekening mee houden dat de verkoopprijzen met acht procent toenamen dan zien we dus onmiddellijk dat er een stagnatie was van de activiteit. Enerzijds groeit deze sector fors als gevolg van de groene transitie. Deze sector levert immers de oplossingen voor de productie, de transfer en de inzet van energie voor gezinnen en bedrijven. Anderzijds heeft deze sector ook een negatieve groeideterminant. Immers de dalende conjunctuur in de bouw en de dalende investeringen zorgen voor een groeivertraging. De sector levert bijvoorbeeld verlichtings- en domotica-oplossingen voor gebouwen en industriële batterijen en transformatoren voor de zware industrie.

 

agoria

Foto: Agoria

 

De omzet in de Europese machinebouw tot slot heeft het meest te lijden gehad onder de zwakke wereldconjunctuur in 2023. De machinebouw is zeer gevoelig aan de evolutie van de wereldwijde investeringen van alle sectoren uit de economie. Door de tanende vraag van de wereldeconomie, de stijgende intrestvoeten en de lage bezettingsgraad van de bedrijven is er weinig tot geen appetijt om te investeren. Integendeel, projecten worden afgelast of op de lange baan geschoven.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren